Mainos

Tutkija: Itämeren kaasuputkihanke sotilaallinen uhka Suomelle

Itämeren kaasuputkihanke on Suomelle myös sotilaallinen uhka, sanoo Renvall-instituutin tutkija, dosentti Arto Luukkanen. Luukkasen mukaan putkihanketta tulisikin käsitellä Suomessa myös muulta kannalta kuin ympäristökysymyksenä.

Itämeren kaasuputkihanke on puhuttanut jo Baltian maita ja Ruotsia, joissa pohditaan sen mukanaan tuomia vaikutuksia.

Suomessa hanketta pidetään virallisesti puhtaasti ympäristökysymyksenä, mutta tutkija Luukkasella on asiaan toisenlainen näkemys

- Siitä tulee uhka, siitä tulee strateginen sijoitus, eräänlainen installaatio jota sitten pitää vahtia. Jos Suomi saa näin uuden sotilaallisen rasitteen, niin siihen pitää varautua, Luukkanen arvioi.

Myös Venäjän vakautta energiantuottajana on epäilty.

Suurta epäluuloa hankkeeseen tunnetaan varsinkin Puolassa, Virossa ja Liettuassa. Hanketta ajava yhtiö puolestaan on korostanut että putki lisäisi varmuutta ja vakautta.

Luukkanen näkee putken varmuudella vain yhdistävänä tekijänä.

- Tästä tulee Itämeren asia, niin että siinä mielessä ollaan sitten samassa sopassa. Jos putki tulee, niin se yhdistää niin hyvässä kuin pahassa Baltian maat , Ruotsin, Suomen ja Venäjän.

Suomessa putken tulo tietäisi töitä ainakin merivoimille. Se joutuisi rakentamaan pitkälti uudelleen vedenalaista kuunteluaan, jota putki muutoin haittaisi.

Luukkanen peräänkuuluttaa asiassa nyt ennen muuta avointa keskustelua.

- Tämä on niin merkityksellinen asia, että siitä pitäisi keskustella. Ja instanssi joka siitä täällä loppujen lopuksi päättää, on Suomen eduskunta.

Katso Juha Muurisen juttu (Kymmenen uutiset 16.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.