Mainos

Tutkija: Irakin-sodalla turvallisuuspoliittisia vaikutuksia myös Suomelle

Irakin-sodan pelätään vaikeuttavan myös Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja, tutkija Risto E. J. Penttilä arvioi, että Irakin sodan pitkittyminen lisäisi merkittävästi öljykuljetuksia turvaSuomenlahdella.

-Jos Irakin sota pitkittyy, (---) se myös tuo uuteen valoon ajatuksen, että itämeri olisi EU:n rauhallinen sisämeri. Se tuo ympäristöhuolia ja geopoliittisen painopisteen siirtymisen tänne itämerelle, toteaa Penttilä.

Irakin uhkaava sota heijastuu tutkijan mukaan monin tavoin myös Suomeen. Se saattaa jopa vaikuttaa siihen, että Suomi joutuu pohtimaan turvallisuuspoliittisia ratkaisujaan jo ensi vaalikauden aikana.

-Saksan ja Ranskan välirikko USA:n kanssa vaarantaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, koska Suomi on riippuvainen USA:n sotilaallisesta läsnäolosta Euroopassa. Baltian maat ovat vielä Suomea riippuvaisempia USA:n läsnäolosta ja Naton turvatakuista, summaa tutkija.

Jos Euroopan turvallisuuspolittinen tilanne menee uusiksi Irakin sodan heijastusvaikutuksena, silloin Suomen täytyy tehdä uuusia turvalllisuuspolitttisia linjauksia jo seuraavan hallituksen aikana.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.