Mainos

Tutkija: Irak, Syyria, Libya ja Sudan USA:n mahdollisia seuraavia kohteita

Erikoistutkija Tuomas Forsberg ulkopoliittisesta instituutista pitää Irakia, Syyriaa, Libyaa ja Sudania Yhdysvaltain mahdollisina seuraavina kohteina terrorismin vastaisessa sodassa. Forsberg ei kuitenkaan usko, että iskuja aloitettaisiin kovin pian.

-Minulla on sellainen tuntuma, että aikaa menisi viikkoja tai kuukausia. Tämähän on tietenkin spekulaatiota, Forsberg sanoo.

Yhdysvallat on varoittanut YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, että se saattaa ryhtyä Afganistanin jälkeen uusiin sotilaallisiin iskuihin muita maita vastaan. Forsbergin mukaan iskuja perustellaan samalla tavalla kuin Afganistanin kohdalla, eli väittämällä, että maiden hallitukset suojelevat terroristeja.

-Tai sitten katsotaan, että valtiojärjestys on ikäänkuin kaaoksessa, eli että siellä ei ole toimivaa hallitusta, joka pystyisi kontrolloimaan koko aluetta.

Forsberg on kuitenkin varma, että maailmalla iskuja muihin maihin on paljon vaikeampi oikeuttaa kuin iskuja Afganistaniin.

-Jos siviiliuhrien määrä kasvaa, sota pitkittyy tai sitten tulee tällaisia paljon kiistanalaisempia iskuja uusiin paikkoihin, niin etenkin islamilaisissa maissa mutta myös Euroopassa paineet Yhdysvaltojen vastustamiseen kasvavat.

Forsberg muistuttaa, että asia jakaa käsityksiä myös Yhdysvaltain poliittisessa koneistossa. Tutkijan mielestä varsinkin puolustusministeriö näyttäisi olevan laajempien iskujen kannalla kun taas ulkoministeri Colin Powell kannattaa iskuja vain Afganistaniin. Presidentti George W. Bush jää näiden mielipiteiden välimaastoon.

-Varmasti paljolti näiden Afganistanin kokemusten perusteella saatetaan päättää uusista iskuista, Forsberg tuumii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.