Tutkija: Ilmaston lämpeneminen kaataa etelän hiihtokeskukset

Ilmaston lämpeneminen koituu Etelä-Suomen hiihtokeskusten kohtaloksi, uskoo tutkimuspäällikkö Raino Heino Ilmatieteen laitokselta.

Sen sijaan pohjoisessa päästäneen hänen arvioidensa mukaan laskettelemaan vielä vuosikymmeniä.

- Etelään en laittaisi yhtään rahojani likoon. Tulevaisuus näyttää siellä huonolta. Lumihan liittyy lämpötilaan, ja ilmasto on lämpenemässä useita asteita nimenomaan talvella. Huono juttu on sekin, että kun etelässä ei ole lunta, ihmiset lähtevät ajelemaan autollaan pohjoiseen ja siten saastuttavat ilmaa lisää, Heino toteaa.

Hän vieraili YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n ja Euroopan metsäkomission työkokouksessa Oulussa.

Itä- ja Pohjois-Suomen talvimatkailuun ilmaston lämpeneminen ei vaikuta yhtä rajusti. Heinon mukaan näillä alueilla pysytään enimmäkseen pakkasen puolella. Lisääntyvä sade tulee lumena.

- Erityisesti tämä näkyy itään päin mentäessä. Lähes koko Venäjällä lumen syvyys kasvaa, vaikka ilmasto lämpenee siellä rajusti, hän lisää.

Heino on tutkinut pitkään ilmastonmuutosta. Hän on Nobelin ympäristönpalkinnon saaneen hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) jäsen.

Kylmä kesä ei ole ihmisten vika

Kylmää kesää ilmastontutkija ei pistä ilmastonmuutoksen piikkiin.

Heino tähdentää, että ilmasto on pohjoisilla alueilla aina muuttunut luonnostaan. Vuosikymmentenkin skaalassa vaihtelu on suurta.

- Tämän vuoden kylmä kesä ei ole ihmisen aikaansaamaa. Sää riippuu siitä, mistä suunnasta ilma virtaa tänne. Kesällä olisi hyvä, jos se tulisi idän suunnalta ja toisi lämmintä. Tänä vuonna virtaus on lukkiutunut läntiseen ilmansuuntaan ja aiheuttanut tällaisen kesän, Heino selvittää.

Ilmaston lämpeneminen on silti tosiasia, ja se johtuu ilmakehän muuttamisesta muun muassa fossiilisilla polttoaineilla. Muutoksen pysäyttämiseksi ei Heinon mukaan ole juuri mitään tehtävissä. Niihin on sopeuduttava.

- Lämpötilan muutos on viitisen astetta vuosisadan kuluessa, ja pohjoisessa muutos tapahtuu kaksi kertaa nopeammin kuin muualla. Muutamatkin asteet ovat merkitseviä, Heino sanoo.

Metsäkomission kokouksen teemana on pohjoisuus sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset korkeilla alueilla ja pohjoisilla leveysasteilla. Kokous jatkuu perjantaihin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat