Mainos

Tutkija ihmettelee Venäjän kiinnostusta Arctic Sea -alukseen

Venäjä-tutkija dosentti Arto Luukkanen ihmettelee Venäjän toimintaa Arctic Sea -rahtialuksen tapauksessa.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on julistanut, että Venäjä tulee puolustamaan maansa kansalaisia missä päin maailmaa tahansa. Tällä perusteella Venäjä on lähettänyt laivasto-osaston ja turvallisuuspalvelu FSB:n etsimään kadonnutta Arctic Sea -rahtialusta ja sen venäläistä miehistöä Portugalin edustalle.

Luukkanen uskoo, että Venäjää kiinnostaa aluksessa jokin aivan muu kuin miehistön pelastaminen.

- En tiedä, miksi alus olisi Venäjälle niin tärkeä. On esitetty, että aluksessa olisi jokin salainen lasti, joka kiinnostaisi.

Hänen mukaansa tämänkaltainen henkseleiden paukuttelu voi liittyä myös Venäjän pyrkimykseen päästä maailmanpoliisin rooliin.

- Se, että venäläisiä riennetään puolustamaan torvet soiden, kertoo ajatuksesta, että Venäjä voisi ottaa maailmanpoliisin paikan, Luukkanen miettii.

- Toki tämä tilanne vie huomiota pois Venäjän tilanteesta ja maan lamasta antamalla uusia keskustelunaiheita, tutkija jatkaa.

Tutkijan mukaan koko Arctic Sea -tapaus on kuin James Bond -romaanista.

- Tapauksessa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Arctic Sea katosi merenkulun seurantajärjestelmästä 29. heinäkuuta Englannin kanaalin eteläsuulla. Vajaa viikko aiemmin alus ilmoitti joutuneensa kaappauksen uhriksi Ruotsin vesillä lähellä Gotlantia.

Miehistön mukaan poliiseina esiintyneet kaappaajat sitoivat merimiehet, penkoivat laivan, rikkoivat sen radiolaitteet ja poistuivat tyhjin käsin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.