Mainos

Tutkija hätkähdyttää: ISIS:n joukoissa ennätysmäärä suomalaisnaisia

Maanpuolustuskorkeakoulun avustavan tutkijan Juha Saarisen mukaan peräti viidennes ISIS:n joukkoihin konfliktialueelle Suomesta lähteneistä on naisia.

– Suomalaisia naisia on lähtenyt keskimäärin enemmän kuin muualta Euroopasta. Tätä ei voi ihan varmaksi sanoa, kun kaikkia lähteneitä ei tarkkaan tiedetä. Mutta ainakin Suomi on kärkimaiden joukossa, toteaa Saarinen.

Saarisen mukaan muualta Euroopasta konfliktialueelle on lähtenyt naisia selvästi Suomea vähemmän eli vain 10-15 prosenttia.

– Tiedossa olevia suomalaisia naistaistelijoita on ainakin kymmenkunta. Lähtijöiden joukossa tiedetään olevan ainakin kolme on somalia ja yksi suomalainen käännynnäinen.

– Naiset ovat parikymppisiä. Heistä kolme on naimisissa ja lähtenyt yhdessä miehensä kanssa. Sitä ei tiedetä,  mikä sai heidät lähtemään. Yksi syy voi olla radikalisoituminen.

Suojelupoliisi on arvioinut, että konfliktialueella on kymmenkunta alaikäistä suomalaislasta. Tämä tullut ilmi siksi, että osa on pyytänyt viranomaisten apua päästäkseen alueelta pois. 

Saarinen toteaa, että koska kaikki tapaukset eivät välttämättä tule viranomaisten tietoon, on mahdollista, että lapsia on enemmän, sillä ensimmäiset naiset lähtivät jo reilut kaksi vuotta sitten.

 – Vuosi sitten yhden naisen mies kuoli. Nainen synnytti hieman aiemmin poikalapsen, mutta siitä huolimatta nainen ei tietääkseni ole palannut Suomeen.

Suomesta ei tiedetä, että naisia olisi aiemmin liittynyt jihadistiryhmiin.

Sinkut etsivät unelmamiestä

Saarisen mukaan Euroopasta on lähtenyt parikymppisiä nuoria naisia konfliktialueelle.

–  Heitä houkutellaan alueelle romantisoidulla näkemyksellä, että siellä pääsee tosimiehen kanssa unelma-avioliittoon. 

Jihadistin vaimo saa osansa kunniasta, jos aviomies kuolee marttyyrina. Usein kuitenkin naisen asema konfliktialueella heikkenee miehen kuoleman jälkeen.

Saarisen tietojen mukaan on harvinaista, että naiset lähtevät  konfliktialueelle. 

– Aluksi naiset lähtivät, kun Syyriassa ei ollut mitään todellista kuolemanvaaraa. Tilanteen muuttuminen ei yllättäen ole vähentänyt naisten virtaa.

Saarinen paljastaa, että naisista on tullut promoottoreita, jotka sosiaalisen median verkostojensa avulla pyrkivät rohkaisemaan muita naisia lähtemään konfliktialueelle.

– Naisia käytetään hyväksi siinä mielessä, että sillä pyritään tuottamaan häpeää,  jos mies ei lähde taistelemaan, päättää Saarinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.