Mainos

Tutkija gallupista: Suurin puolue auki, vihreiden notkahdus ei yllätä

Tulevissa vaaleissa paalupaikasta kisaa tasaväkisesti kolmesta neljään puoluetta. Näin katsoo MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund tuoreen puoluegallupin perusteella.

- Ehkä ainakin kokoomuksen johtoa ihmetyttää. Varmasti puolue Jyrki Kataisen johdolla oli ajatellut, että se vaalit selkeästi voittaisi.

Kokoomuksen etumatka on kaventunut, kun keskusta ja SDP ovat onnistuneet kääntämään pitkän luisunsa nousuun.

Keskusta on kirinyt 19,8 prosentin kannatuksella kokoomuksen 19,9 prosentin kannatuksen tuntumaan. Puolueen uudet kasvot eli puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja puoluesihteeri Timo Laaninen ovat olleet onnistunut strategia, Grönlund arvioi.

Perussuomalaisten kannatuksen laskua Grönlund hieman kummastelee. Yksi syy voi hänen mukaansa olla siinä, että vaalien lähestyessä ihmiset ovat alkaneet konkreettisesti pohtia, ketä ehdokasta äänestää. Jos oman vaalipiirin perussuomalaisista ei löydy Soinin veroista ehdokasta, puolueen kannattaminenkin voi jäädä.

Sen sijaan Grönlund pitää luontevana, että vihreiden kannatus on hieman laskenut Japanin ydinvoimakatastrofista huolimatta. Vihreiden kannattajat seuraavat tutkimusjohtajan mukaan politiikkaa tarkasti.

- Ehkä siinä sitten pidetään jopa hieman epärehellisenä, että vihreät yrittää nyt ei ydinvoimaa -kampanjallaan voittaa vaalit. Puolue kuitenkin pysyi hallituksessa, jonka toimesta kaksi uutta ydinvoimalalupaa hyväksyttiin.

Ennakkoäänestys alkaa huomenna. Grönlund uskoo, että moni kuitenkin miettii vaalipäivään asti. Liikkuvia äänestäjiä on nyt paljon.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.