Mainos

Tutkija: Finnbay-sivusto osa suurempaa pallopeliä tai "hyödyllinen idiootti"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ihmettelee, miksi kohutun Finnbay-uutissivuston tekijät eivät tule esiin.

- Minkä takia ei haluta olla tunnistettavissa? Minkä takia ei haluta tulla esille ja osoittaa niitä omia legitiimejä tarkoitusperiä? Jos ei sitä tehdä, niin sitten tietysti tarkoitusperät jäävät hämäriksi ja ne helposti liitetään tällaiseen strategiseen vaikuttamiseen, hän sanoo.

Aaltolan mielestä anonyymille toiminnalle voi olla kaksi syytä.

- Siinä on kysymyksessä joko jotain tällaista täysin amatöörimäistä puuhastelua tai sitten siinä on jotain muuta. Ja mikä se muu on, niin sitten täytyy tietenkin katsoa, että mitä he uutisoivat, kenen tarkoitusperiä he palvelevat ja mitä uutisia he ovat laittaneet liikkeelle, Aaltola sanoo.

Finnbay on julkaissut muun muassa Ukrainan kriisiin liittyvän uutisen, jossa se väittää, että Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa, sanoivat EU tai Yhdysvallat mitä hyvänsä.

- Ne erikoiset väärinymmärrykset, joita esimerkiksi Suomen presidentin puheista on tehty, herättävät sellaista hämmennystä ja epätietoisuutta Suomessa ja Suomesta Venäjällä. Se kyllä täyttävät tietyn tunnusmerkistön siitä, että se liittyy tällaiseen informaatiokampanjaan, Aaltola pohtii.

Finnbay voi olla sivujuonne isommassa pelissä

Jos Finnbayn kautta yritetään tarkoituksella levittää jotain sanomaa, se liittyy Aaltolan mukaan todennäköisesti isompaan kokonaisuuteen.

- Eihän tämä nettisaitti mitenkään keskiössä tästä informaatiokampanjasta ole. Tämä on tällainen pieni sivujuonne siinä isommassa pallopelissä.

Isompi pallopeli liittyy Aaltolan mukaan todennäköisesti Venäjän vaikuttamisyrityksiin Suomessa ja oman kansan keskuudessa.

- Ja siinä pelissä joku tällainen nettisaitti saattaa tulla tällaiseksi hyödylliseksi idiootiksikin. Joskus tällaiseen syyllistyy tahtomattaankin. Kampanjoinnissa ja strategisessa vaikuttamisessa keinot on moninaisia ja usein melko kierteisiä.

Aaltola myös muistuttaa, että Venäjä ei ole ainut valtio, joka toimii vastaavalla tavalla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.