Mainos

Tutkija: EU:n pitäisi tukea Tunisian ja Egyptin mielenosoittajia

Länsimaiden pitäisi tukea voimakkaammin Pohjois-Afrikan opposition viimeaikaisia demokratiapyrkimyksiä, sanoo akatemiatutkija Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta.

- Euroopassa pelätään islamistien nousevan valtaan. Näissä mielenosoituksissa ei ole ollut tällaisia voimia liikkeellä eikä esille ole noussut uskonnollisia tunnuksia. Nämä ovat demokratiaa vaativia mielenosoituksia ja Euroopan pitäisi tukea niitä, Dahlgren linjaa.

Tutkijan mielestä erityisesti Euroopan Unionin tulisi ottaa voimakkaammin kantaa uudistusvoimien puolesta.

- Valitettavasti kommentointi on ollut aika hiljaista. Yhdysvaltain linja on jo tullut esiin, se että Yhdysvallat ei halua päästää käsistään Egyptiä, joka on sen tärkein liittolainen alueella. Nyt olisi EU:lla tilaisuus vetää toisenlaista linjaa.

Nuorten mitta täyttyi

Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleen Dahlgrenin mukaan uudistuksia vaatii erityisesti nuori polvi, joka käyttää hyödykseen sosiaalista mediaa ja on paljon liikkeellä.

- Tämän sukupolven aikana on mitta täyttynyt. Ollaan kyllästytty siihen, että eliitti kahmii kaikki varat ja nuoret saavat olla työttömänä.

Tutkija ei kuitenkaan usko, että merkittäviä uudistuksia valtarakenteisiin olisi luvassa. Hän uskookin niiden jäävän muodolliselle tasolle.

- Esimerkiksi Egyptissä voidaan ehkä vähän lieventää sanan vapautta ja sallia enemmän kokoontumisia. Monissa maissa on jo luvattu uusia työpaikkoja ja julkisen talouden palkkojen nostamista. Kysymys on kuitenkin siitä, tapahtuuko mitään rakenteellista, joka murtaisi autoritäärisiä valtarakenteita.

Egyptissä tänään protesteja

Egyptissä odotetaan tänään hallituksenvastaisia suurmielenosoituksia alkuiltapäivästä heti perjantairukouksen jälkeen.

MTV3:n ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kertoo Kairosta, että sotilaat ovat valvoneet koko yön järjestystä eri puolilla pääkaupunkin ja joukot ovat valmiina turvamaan järjestystä myös mielenosoituksen aikana. Aamulla ulkona on ollut rauhallista, lähestyvä mielenosoitus on näkynyt Hopsun mukaan sotilaiden lisäksi lähinnä tietoliikenneyhteyksien pätkimisenä.

Tutkija Susanne Dahlgrenin mukaan ee että nettiin ei pääse, on melko varmasti turvallisuustoimi.

- Egyptissä osataan rajoittaa mielipiteen ja sanan vapautta todella hyvin.

Katso akatemiatutkija Susanna Dahlgrenin haastattelu: (Huomenta Suomi 28.01.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.