Tutkija: Etyj-julistuksella olisi lähinnä PR-arvoa

Etyjin kokous jatkuu vielä tämän päivän Helsingissä. Tänään puhujien joukossa on muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Hän tapaa aamupäivällä myös pääministeri Matti Vanhasen.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith uskoo Lavrovin yrittävän herättää keskustelua ja reaktioita. Ulkoministerien eiliset kommentit Venäjän ehdottamasta uudesta eurooppalaisesta turvallisuusjärjestelmästä olivat melko väljiä.

- Tämä johtuu luultavasti siitä, että itse esityskin on vielä väljä. Ei olla päästy vielä siihen, että siinä olisi jotain todellista sisältöä. Lavrov yrittää varmasti jollain tasolla vastata siihen, millaisia reaktioita hänen eilinen esityksensä on herättänyt, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Smith.

Etyj-ulkoministereiden lounaskeskustelu Euroopan turvallisuudesta ei näyttänyt eilen johtaneen konkreettisiin tuloksiin. Ulkoministeri Alexander Stubb kehuiHelsingissä käytyä mielipiteiden vaihtoa avoimeksi, mutta sanoi sen herättäneen enemmän kysymyksiä kuin tuoneen vastauksia.

Tutkija Smithin mukaan suurin ero aikaisempiin turvallisuussopimuksiin on se, että aiemmissa ei ole ollut Venäjää mukana. Etyjissä Venäjä on ollut, mutta se ei ole päässyt päättämään kovaan turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

- Venäjä ei ole Naton jäsen. Tässä on varmasti jollain tasolla sellainen tilanne, että halutaan vähentää Naton merkitystä ja nostaa jotain uutta, missä Venäjä olisi mukana.

Jotain pitää tehdä Kaukasiassa

Tänä syksynä kärjistynyt Georgian kriisi on hiertänyt myös Etyjin kokousta. Smithin mukaan se on kuitenkin samalla antanut kokouksella aivan uudenlaisen painoarvon ja huomion.

- Georgian ja Venäjän välit eivät ole lähelläkään hyvää. Tilanne Georgiassa on erittäin hankala tällä hetkellä, eikä selvää ole edes se, mitä kansainvälinen yhteisö tästä konfliktista ajattelee.

Yksi keskeinen tavoite Helsingin kokouksessa on ollut selventää Kaukasian kriisialueiden tilannetta.

- Kaikki on varmasti yhtä mieltä siitä, että jotain pitää tehdä. Sisällöstä ei kuitenkaan varmasti päästä kovinkaan pitkälle, eikä Georgian asiassa lähestulkoon mihinkään. Venäjän kohdalla on yleensä niin, että he ovat valmiita kompromissiratkaisuun, kunhan saavat itse myöskin siitä jotain, Smith sanoo.

Näkemyserot hiertävät julistusta

Viime yönä virkamiehet ovat valmistelleet yhteisen poliittisen julistuksen luonnostelmaa. Se luovutetaan ulkoministereille kokouksen alkaessa klo 10. Etyjin puheenjohtajamaa Suomi on toivonut, että poliittinen julistus saataisiin aikaiseksi kuuden vuoden tauon jälkeen.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smithin mukaan julistuksen läpimenossa hiertää maiden näkemyserot muun muassa Etyjistä.

- Loppujen lopuksi kaikilla jäsenmailla on erilainen näkemys siitä, mikä Etyj on ja mikä sen tulevaisuus on. Venäjä on näissä kysymyksissä keskeisessä roolissa.

Venäjä on lakannut noudattamasta aseita koskevaa Tae-sopimusta, mikä on herättänyt paljon keskustelua.

- Tässä on kyseessä isommat maailmanpoliittiset linjat, ei vain Etyjin toiminta. Tae-sopimus oli pitkälti vastaveto Yhdysvaltojen ulkopoliittisiin ratkaisuihin. Etyjin varaan Tae-sopimuksen kohdalla ei siis pidä laskea liikaa.

Smith painottaa, että vaikka PR-mielessä julistuksen syntyminen Helsingissä olisi hieno asia, pitkällä tähtäimellä julistus ei olisi syvällinen ja keskeinen asia.

- Julistus ei ole välttämättä ollenkaan tärkeä Etyjin tulevaisuuden kannalta, koska sen sisältö on jokatapauksessa melko ohut.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat