Tutkija: Bushin alamäki alkoi hirmumyrsky Katrinasta

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kahdeksanvuotinen kausi on pian historiaa. Vallanvaihdon jälkeen alkaa kiivas keskustelu Bushin poliittisesta perinnöstä: hän jättää virkansa yhtenä maan historian epäsuositummista presidenteistä.

Poliittinen tutkija Nathan Gonzales The Rothenberg Political Report -julkaisusta kehottaa kuitenkin malttiin.

- Vain historia voi kertoa pitkällä tähtäimellä sen, kuinka menestyksekäs Bush oli. Kun katsomme taaksepäin, meidän on seurattava, mitä Irakissa ja Lähi-idässä tapahtuu seuraavien kymmenen, jopa kahdenkymmenen vuoden aikana, ja mikä onnistui, hän painottaa.

- Myös talouden suhteen on odotettava ennen kuin voimme lopullisesti arvioida Bushin hallintokautta.

Gonzales muistuttaa, että siemenet talouskriisiin kylvettiin itse asiassa jo presidentti Bill Clintonin hallinnon aikana.

- Bushin hallitus reagoi kriisiin hitaasti, mutta on muistettava, ettei kukaan osannut arvioida sen vauhtia ja laajuutta - eivät myöskään demokraatit.

Irakin sota jakoi maailman

Bush epäonnistui kuitenkin monessa ratkaisevassa asiassa, joista yksi oli muun maailman suostuttelu Irakin sodan taakse. Bushin itsevaltaiset otteet eivät kohentaneet tilannetta.

- Syyskuun 11. päivän rajujen terrori-iskujen jälkeen hän yritti määritellä taistelun mustaksi tai valkoiseksi: olette joko kanssamme tai meitä vastaan, Gonzales selittää.

Tämä herätti laajaa vastustusta ulkomailla, etenkin kun alkoi selvitä, että sotaan johtaneet väitteet joukkotuhoaseista olivat tuulesta temmattuja.

- Jälkeenpäin ajatellen Bushin hallinto epäonnistui muodostaessaan kansainvälistä rintamaa, jota hän olisi tarvinnut pitkällä tähtäimellä. Sota kesti paljon kauemmin kuin Bush osasi ennakoida, selittää Gonzales.

Katrinasta tuli Bushille todellinen ongelma

Bushin suurimmaksi ongelmaksi kotimaassa nousi hirmumyrsky Katrina. Meksikonlahden rannikkoa vuonna 2005 rusikoinut hurrikaani aiheutti valtavaa tuhoa New Orleansin kaupungissa.

Bushin hallinto havahtui katastrofiin liian myöhään ja liian hitaasti.

- Presidentti Bushin suurin virhe liittyy hirmumyrsky Katrinaan. Koska hän ei vastannut siihen kuten olisi pitänyt, amerikkalaiset lakkasivat kuuntelemasta häntä, Gonzales kertoo.

-Oli aivan sama, mitä hän sanoi tai puhui Katrinan jälkeen. Ihmiset eivät enää välittäneet. Siitä tuli Bushille todellinen ongelma.

Bushin suosioluvut matelevat hallintokauden päättyessä pohjamudissa. Tutkija uskoo kuitenkin, ettei se juuri Bushia paina.

- Hän on saanut osakseen niin paljon arvostelua kautensa aikana, etten usko suosiolukujen häntä paljoakaan huolettavan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat