Mainos

Tutkija: Avioliitto on muotia

Avioliittojen määrä kasvoi kasvoi viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa solmittiin yli 31 000 avioliittoa, mikä on runsaat 1500 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Viimeksi vuonna 1976 solmittiin enemmän avioliittoja. 2000-luvulla solmittujen avioliittojen määrä on vaihdellut vuosittain paljon.

Väestöliiton perhetutkijan Anna Rotkirchin mukaan syynä avioliittojen suureen määrään on osittain se, että avioliitto on muotia.

- Jos vaikka 70-luvulla oli vähän tavallisempaa se, että myös avoliitto oli vakavasti otettava elämän pituinen vaihtoehto avioliitolle, niin tämä ei ole enää niin vallitseva trendi. Pikemminkin ensin ollaan avoliitossa ja sitten jossain vaiheessa solmitaan avioliitto.

Yksi selitys avioliittojen suureen määrään on Rotkirchin mukaan myös avioerojen suuri määrä, koska eron jälkeen solmitaan usein myös uusi liitto. Monen arvioidaan myös lykänneen avioitumista 90-luvulla, mikä näkyy nyt liittojen kasautumisena.

Neljäs selitys löytyy pidemmästä eliniästä.

- Myös näiden "harmaiden pantterien" uudet liitot ovat nousseet, kertoo Rotkirch.

Avioitumisikä nousi viime vuonna. Ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli hieman yli 30 vuotta ja miesten noin 32 vuotta.

Vuonna 2008 avioeroon päättyi lähes 13 500 avioliittoa, mikä on 247 enemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuosina avioerojen määrä on vaihdellut vuosittain hyvin vähän.

Parisuhteita rekisteröitiin vuonna 2008 249. Näistä 91 oli mies- ja 158 naisparia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.