Tutkija: Arctic Sean takana uutta terrorismia

Valtiotieteen tohtori Timo Hellenberg epäilee Arctic Sean katoamisen taustalla olevan uudenlaista terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Uskaltaisin luonnehtia tätä jopa superterrorismiksi, jolla on uudenlaiset taustat ja motiivit.

Hellenbergin mielestä kaappaukseen ei ole syynä poliittinen motiivi. Takana voivat olla puhtaasti taloudelliset syyt. Poliittista syytä ei välttämättä tarvita kaappauksen toteuttamiseen.

- Merkittävää on se, että tästä on tullut näinkin näyttävä sotilasoperaatio, jossa Venäjä näyttää sotilaallista voimaansa. Se hämmentää minua suuresti. Jos tuollainen laiva halutaan suurvallan toimesta löytää, ei siitä tarvitse medianumeroa tehdä, Hellenberg kertoo.

- Mikäli laiva jää löytymättä, on sen takana muitakin syitä kuin teknologiset ongelmat.

Murros sotilas- ja siviilipuolen yhteistyössä

Venäjän laivaston komea purjehtiminen kadonneen rahtilaivan perässä on osoitus siitä, miten sotilaallisia voimavaroja käytetään maailmalla yhä enemmän siviilipuolen ongelmien ratkaisemiseen.

- Tämä on merkki murroksesta, jossa siviili- ja sotilasviranomaiset kietoutuvat yhteen, Hellenberg kertoo.

Viranomaisille tapaus on osoitus siitä, että erilaiset ongelmat ja uhkakuvat eivät välttämättä ole valtiollisia.

- Tässä Arctic Sean tapauksessa 85 prosenttia kriittisestä infrastruktuurista on yksityisen sektorin omistamaa, Hellenberg muistuttaa.

(MTV3)

Tapauksen muuttuminen Venäjän sotilaalliseksi voimannäytöksi hämmentää tutkija Timo Hellenbergiä. (Huomenta Suomi 14.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat