Mainos

Tutkija: Ammatillista kuntoutusta saatava aikaisemmin

Ammatillinen kuntoutus pitäisi aloittaa aiemmin, arvioi Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Pirjo Juvonen-Posti. Hän kertoo, että työeläkelaista puuttuu mahdollisuus saada kuntoutusta varhaisessa vaiheessa, minkä vuoksi kuntoutus alkaa verrattain myöhään.

– Aika paljon on pitänyt menettää, jotta saa oikeuden kuntoutukseen, hän sanoo.

Työeläkeyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs sanoo, että lain mukaan kuntoutuksen taustalla pitää olla työkyvyn menettämisen uhka.

– Kuntoutuksen käynnistämiskriteeriä olennaisempi asia on, että kuntoutuksen tarve ylipäätään huomataan jossain. Kun meille tulee hakemus ja lääkärin lausunto, me otamme siihen aina kantaa.

Hän kuitenkin myöntää, että kuntoutusjärjestelmä on liian monimutkainen.

– Järjestelmässä on monta toimijaa ja yhteistyö on huonoa. Ihminen saattaa tarvita Kelasta psykoterapia-apua, työeläkelaitoksesta työkokeilua ja työhallinnosta palkkatukea. Nämä kaikki etuudet haetaan eri paikoista. Auttaisi, jos näitä asioita saataisiin hieman keskitettyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ammatillisen kuntoutuksen kriteerejä tarkennetaan parhaillaan työryhmässä. Raportin on määrä olla valmis lokakuun lopussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.