Mainos

Tutkija: Alueiden kilpailu voi johtaa kastijakoon

Kuntaliiton tutkija varoittaa seutujen kilpailusta ja eriarvoistumisesta. Myös ei-lakisääteisten palvelujen karsiminen näyttää olevan edessä useissa kunnissa.

Eri tutkijoiden arvioiden mukaan Suomessa saattaa parin vuosikymmenen kuluttua olla maan sisäisen "Kiina-ilmiön" jäljiltä vain puolisen tusinaa menestyvää ja elinvoimaista seutua.

Kuntien välisessä kilpailussa parhaiten menestyvät sopeutumiskykyisimmät. Vaikeuksia on edessä etenkin niillä alueilla, jossa vanhusikäisten osuus kasvaa ja työttömyysaste pysyy korkeana.

Kuntaliiton tutkija Santtu von Bruun kuvaa kuntakehitystä niin, että voittaja- ja häviäjäkunnat alkavat olla todella kaukana toisistaan ja niiden väliin jäävä keskiluokka on kaventunut huomattavasti. Bruunin mukaan on mahdollista, että hyväosaisimpien asenne yhteistä hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan kovenee.

Bruunin valmisteleman kuntien tulevaisuusbarometrin ensi tietojen mukaan useissa kunnissa on lähivuosina edessä ei-lakisääteisten palveluiden tuntuva karsiminen. Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Myöhemmin myös lakisääteiset palvelut, kuten terveydenhuolto, saattavat olla leikkausten edessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.