Mainos

Tutkija: 300 tarkkailijaa Syyriassa saattaa "nähdä liikaa"

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jonka myötä Syyriaan voidaan lähettää 300 sotilastarkkailijaa. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mielestä todellisen, pitävän aselevon ja sitä kautta rauhan saavuttaminen tässä vaiheessa vaikuttaa erittäin vaikealta.

- On mahdoton sanoa tarkalleen, mitä Syyrian presidentti Bashar al-Assad ajattelee. Kuulostaisi siltä, että Assad ymmärtää kansainvälisen paineen, mutta tässä vaiheessa ainakin vain haluaa jotenkin hankkia lisäaikaa, jolloin viimeisimmät vastarintataistelijat ja -johtajat saadaan jotenkin eliminoitua.

- Ei ainakaan kuulosta tai näytä siltä, että Assad olisi todenteolla mukana tässä rauhanprosessissa, Salonius-Pasternak arvelee MTV3 Uutisille.

Homsin kaupungissa oli rauhallista kun YK:n sotilastarkkailijoiden pieni etujoukko saapui sinne.

- Mutta eri tietolähteiden mukaan siellä oli juuri ennen heidän saapumista ollut raskaiden aseiden käyttöä ja voi olla että heti kun tarkkailijat lähtevät, niin taas alkaa.

"Tarkkailijoita halutaan käyttää hyväksi"

Tarkkailijat lähtevät Syyriaan, jos YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon arvioi että heidän on turvallista lähteä. Tutkija uskoo, että kaikilla osapuolilla on intressissään se, ettei mitään tapahdu tarkkailijoille.

- Päinvastoin, luultavasti tarkkailijoita halutaan suojella mutta kuitenkin osoittaa, että on joko tapahtunut jotain sotarikoksia tai kaikki on ihan normaalia. Koska kyseessä on niin pieni joukko, en usko että heitä lähetetään mihinkään paikkoihin, jotka koetaan mitenkään vaarallisiksi.

Salonius-Pasternakin mielestä on vaikea nähdä, että tarkkailijaoperaatio alkaisi kunnolla tai sitä voitaisiin laajentaa ilman, että tulitauko pitää. Suurin vastuu on Syyrian valtiolla, Salonius-Pasternak muistuttaa.

- Näyttäisi siltä, että heillä on jo käynnissä jonkinlainen operaatio, jossa näitä tarkkailijoita halutaan käyttää hyväksi. Mutta ehkä kolmesataa tarkkailijaa voi olla heille jopa liikaa, koska he voisivat nähdä liikaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.