Tuska lisää tietoa

Olen pian asunut Kiinassa 8 vuotta ja ikävä kyllä alkanut vuosien varrella jo tottua ilmansaasteisiin, ruokaskandaaleihin, väärennettyyn pulloveteen ja viiniin ja sekä ruokamyrkytyksiin.

Pitkät hölkät ulkoilmassa jätin jo kahden ensimmäisen vuoden jälkeen, kun itseni lisäksi myös koira alkoi voida huonosti. Ulkotennistä käyn silti pelaamassa terveytenikin uhalla, koska näillä pelihetkillä on myös sosiaalinen ulottuvuutensa.

Ilmansaasteista täällä alettiin puhua oikeasti vasta vähän ennen Pekingin 2008 kesäolympialaisia. Silloinkin ulkomaiden painostuksesta, kun urheilijat kokivat altistuvansa vaaralle. Jotain asialle tehtiinkin: muutamia tehtaita siirrettiin pois Pekingistä, autoilua rajoitettiin ja metroverkostoa alettiin kehittää.

Mutta vielä viime syksynä Kiina vaati esim. ulkomaalaisia lähetystöjä lopettamaan raportoinnin ilman saastearvoista. Varaympäristöministeri Wu Xiaoqingin mukaan raportit olivat sekä Kiinan lain vastaisia että vastoin kansainvälisiä diplomaattisääntöjä. Hän vetosi mm. Wienin konventioon eli yleissopimukseen siitä, että ulkomaalaisten edustustojen tulee noudattaa asemamaan lakeja ja olla puuttumatta isäntämaan sisäisiin asioihin.

Viime aikoina esiin on tuotu yhä enemmän faktoja, jopa kiinalaisessa mediassa. Tosin hieman pehmitellen ja vähätellen. Englanninkielinen, puolueuskollinen China Daily kertoi koko sivun artikkelissaan, että syöpään kuolee vuosittain 2,6 miljoonaa kiinalaista, ja että nimenomaan keuhkosyöpä on yleisin kuolinsyy. Se on 7 300 kuollutta päivässä. Sama lehti kertoi, ettei lisääntyneiden keuhkosyöpätapausten pääsyy ole liikenne tai tupakointi, vaan yhä edelleenkin teollisuuden päästöt. Peking on yksi Kiinan pahimmista saastekaupungeista ja Chaoyangin kaupunginosa, jossa minäkin asun, kaupungin vaarallisimpia. Tutkimuksen mukaan asuminen alueella, jossa PM 2,5 arvo ylittää 200-300 viiden päivän aikana viikossa muodostaa 5 vuodessa vaarallisen syöpäriskin. Yli 6 vuoden altistus tällaisessa ilmassa merkitsee 32-49% suurempaa todennäköisyyttä sairastua saasteperäiseen syöpään kuin muutoin. Viime tammikuussa PM 2,5 arvo oli useita päiviä yli 900.

Juuri päättyneen kansankongressin 3000 edustajaa saivat parin viikon aikana itse havaita tilanteen huolestuttavuuden. Ilmansaasteet olivat kokouksen yksi kuumimpia keskustelunaiheita. Hengitysilma on kaikille yhteistä, oli rahaa tai vaikutusvaltaa kuinka paljon hyvänsä. Tosin moni rikas edustajakin on jo ostanut ulkomailta asunnon. Uusi johto lupasi toimia täsmentämättä miten tilanne ratkaistaan.

Syöpäasiantuntija neuvoi China Dailyssä juomaan enemmän vettä ja syömään paljon (puhtaita) vihanneksia. Hän muistutti myös siitä, että vihainen mieli lisää syöpäriskiä. Samaisessa lehdessä oopperalaulaja valitti, että ilmansaasteet ovat vieneet hänen äänensä.

Sattumalta tiedän tämän oopperalaulajan. Hän on aina erittäin hyväntuulinen ja syö paljon kasviksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja