Mainos

Turvatoimet muuttivat Levin poliisikyläksi

Paikalliset pitävät turvajärjestelyjä ylimitoitettuina ja rahantuhlauksena.

Levin matkailukeskuksessa on tänään outo tunnelma. Liki jokaisessa kadunkulmassa seisoo poliisi kirkkaissa liiveissä ja kaduilla partioi poliisiautojen lisäksi jopa armeijan panssariajoneuvoja.

Vähän väliä poliisi katkaisi liikenteen hetkeksi ohjatakseen mustien autojen saattueen EU:n puolustusministerien kokoushotelliin. Tiheä pilviverho roikkui Levin keskustan yllä, mutta se ei estänyt helikopteria kiertelemästä jatkuvasti aluetta matalalla papattaen.

Levin kokouksen turvaamisoperaatiosta vastaava lääninpoliisijohtaja Pentti Saira kertoo, että helikopteria tarvitaan turvaamaan autosaattueiden matka lentokentältä kokouspaikalle.

Ei helpotuksia Lappiin

Matkailukeskuksen raitit olivat hiljaisia, sillä Lapin ruskasesonki alkaa olla ohitse. Kävelyllä olleet kaksi pohjanmaalaista pariskuntaa, Mikko ja Tellervo Saaristo sekä Reijo ja Terttu Latvala päivittelevät kokouksen turvatoimien vahvuutta.

- Turhan paljon poliiseja. Tuntuu, ettei täällä muita olekaan, Mikko Saaristo sanoo.

- Aivan ylimitoitettua. Eihän täällä ole kuin muutama turisti. En tiedä ketä vastaan tarvitaan näin paljon sotilaita, poliiseja ja rajamiehiä, Reijo Latvala jatkaa.

Lääninpoliisijohtaja Sairan mukaan kokouksen turvaluokitus on sama kuin muissakin Suomen EU-kokouksissa.

- Mitään Lapin helpotuksia ei ole olemassa. Meidän täytyy varautua kaikkiin uhkakuviin ja turvatoimet näyttävät Lapin arkipäivässä tältä.

"Kuka maksaa?"

Tellervo Saaristo pohtii, mitä koko lysti maksaa ja kuka sen maksaa.

- Tässähän tätä seisotaan, puoliso Mikko Saaristo vastaa.

- Meille laihialaisille ei sovi ollenkaan, että rahaa hassataan turhuuteen, vaimo muistuttaa.

Laihialta ja Tervajoelta kotoisin olevat pariskunnat pitävät Lappiin sijoittuvaa EU-kokousta kuitenkin paikallisten yrittäjien kannalta hyvänä.

- Jos raha vain jää tänne, he lisäävät.

Miehet pelkäävät kuitenkin, että kokousvieraille tarjotaan ja esitellään liian hyvää ja hienoa.

- EU ei pian usko Suomen köyhyyteen, he pohtivat.

EU-operaatiot keskustelunaiheina

Tänään, ensimmäisen kokouspäivän aikana puolustusministerit keskustelivat EU-operaatioiden ja sotilaallisten voimavarojen tilasta ja tulevaisuudesta. He totesivat kummankin edenneen suunnitellulla tavalla.

EU:n taisteluosastojen valmistelut ovat edenneet aikataulujen mukaisesti, ja ne ovat toimintavalmiina tämän vuoden puolella. Suomi osallistuu ensimmäiseen taisteluosastoon yhdessä Saksan ja Alankomaiden kanssa vuoden 2007 alusta.

Ministerit arvioivat Bosnia-Hertsegovinassa käynnissä olevan Althea -operaation toimivan edelleen tarkoituksenmukaisesti. He olivat myös tyytyväisiä Bosnia-Hertsegovinan vaalien onnistumiseen.

Lisäksi korostettiin Sudanissa toimivan AMIS -operaation muuttamista YK-vetoiseksi vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.