Mainos

Turvapaikkaprosessia tehostetaan

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on vastaanottanut turvapaikkapolitiikkaselvityksen, jonka teettämisestä hallitus päätti puolivälitarkastelun yhteydessä.

Turvapaikkapolitiikkaselvityksen tavoitteena on löytää keinoja aiheettomien turvapaikkahakemusten vähentämiseksi.

Ministeri Thors on linjannut selvityksen perusteella kiireellisimmät toimenpiteet, joiden valmistelu aloitetaan välittömästi. Hallituksen esitykset ehdotetuista lakimuutoksista pyritään saamaan eduskuntaan syyskauden 2009 aikana.

Ei yhteistä Pohjoismaista linjaa

Turvapaikkapolitiikan osalta Suomi seuraa jatkossa muiden Pohjoismaiden linjauksia.

Selvityksessä kuitenkin ilmenee, että yhtä yhteistä Pohjoismaista linjaa ei ole. Turvapaikan hakijoiden työnteko-oikeus sidotaan henkilöllisyyden selvittämiseen, eli tältä osin ulkomaalaislakia muutetaan.

Iänmääritysten ja kielianalyysien käyttöä pyritään lisäämään.

Turvapaikkapoliittisissa linjauksissa Suomi seuraa myös UNHCR:n arvioita maiden turvallisuustilanteesta. Ministeri Thors muistuttaa, että esimerkiksi irakilaisten hakijoiden osalta linjausta on jo muutettu turvallisuustilanteen muuttumisen perusteella.

Turvapaikkaprosessia tehostetaan

Maahanmuuttoasioiden asiantuntemus keskitetään jatkossa pääkaupunkiseudulle, Saimaan seudulle, Oulun ja Turun alueille. Näille alueille keskitettäisiin vastaanottokeskusten kauttakulkutoiminta.

Jatkossa turvapaikkahakemusta ei voi jättää mille tahansa poliisiasemalle, vaan vain tietyt poliisin toimipisteet vastaanottavat hakemuksia.

Niin sanottujen Dublin-tapausten käsittelyä halutaan tehostaa. Dublin-tapauksilla tarkoitetaan hakijoita, joiden osalta vastuu turvapaikka-asian käsittelystä kuuluu toiselle Dublin-järjestelmän jäsenmaalle.

Perheenyhdistämiseen tarkennuksia

Viime vuosien aikana perheenjäseniksi ilmoitettujen kasvattilasten määrä on noussut.

Ulkomaalaislakia muutetaan siten, että vanhemman on kyettävä esittämään selvitys siitä, että kasvattilapsi on asunut ja viettänyt kiinteää perhe-elämää vanhemman kanssa jo ennen Suomeen tuloa. Oleskeluluvan myöntäminen lapselle edellyttäisi todellista ja vakiintunutta huoltosuhdetta.

Ulkomaalaislakiin lisätään säännös, jonka mukaan perhesiteen perusteella tehty oleskelulupahakemus voidaan hylätä, jos perheenkokoaja on antanut aiemmin oman lupahakemuksensa yhteydessä vääriä tietoja perhesuhteistaan ja niillä on ollut merkitystä hänen oleskelulupaansa myönnettäessä.

Palauttamisen osalta halutaan tukea vapaaehtoista paluuta. Irakin, Afganistanin ja Somalimaan kanssa luodaan käytännön yhteistyösuhteet paluun edistämiseksi.

Sisäasiainministeriön selvitys turvapaikkapolitiikasta on saatavilla ministeriön verkkosivuilta.

(MTV3)

Katso Elisa Tikkasen juttu (Seitsemän uutiset 2.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.