Mainos

Turvapaikkamenettelyn nopeuttamisesta ei vielä ratkaisua

Turvapaikkamenettelyä ollaan nopeuttamassa, mutta kaikista yksityiskohdista hallituksessa ei olla vielä yksimielisiä. Hallitus keskusteli asiasta tänään "aamukoulussaan" asiaa pohtineen ministeriryhmän luonnoksen pohjalta.

Romanit


Nopeutettu käsittely tulee valtioneuvoston istuntoon lähiaikoina. Erimielisyyttä on vielä siitä, voidaanko ulkomaalaisviraston käännyttämispäätös panna voimaan heti, vaikka hakijalla olisi valitusoikeus Helsingin hallinto-oikeuteen.

Etenkin vihreät ovat sitä mieltä, ettei turvapaikkaprosessi saa tällä vaarantua. Luonnoksen mukaan ulkomaalaisviraston tehtäväksi tulisi arvioida, onko jokin valtio hakijalle turvallinen turvapaikkamaa tai alkuperämaa.

Muutosten uskotaan vaikuttavan siten, että turvallisesta turvapaikka- tai alkuperämaasta tulevien hakijoiden hakemukset saadaan käsitellyiksi ja kielteisen päätöksen saaneet hakijat poistetuiksi maasta yleensä muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

Nykyisin alistusmenettelyssä käsiteltyjen hakemusten käsittelyaika on ollut 5-16 kuukautta. Uutta olisi ennen kaikkea mahdollisuus arvioida valtio turvalliseksi omille kansalaisilleen. Nykyisin voimassa olevan lain perusteella ulkomaalaisvirasto voi arvioida vain, onko jokin valtio hakijalle turvallinen kauttakulkumaa.

Hakijaa voitaisiin luonnoksen mukaan kuulla Helsingin hallinto-oikeudessa vain, jos turvapaikkakuulustelun jälkeen on ilmennyt semmoista uutta selvitystä, josta ei hakijalla ei ole ollut tilaisuutta lausua aiemmin ja joka voi vaikuttaa asian ratkaisuun.

Myös uusintahakemusmenettely yksinkertaistuisi. Ilman olennaisia uusia perusteita tehty uusi turvapaikka- tai oleskelulupahakemus voitaisiin käsitellä nopeasti ja käännyttämispäätös voitaisiin panna täytäntöön heti valituksesta huolimatta. Tällä muutoksella pyritään siis estämään maassa oleskelun aiheeton pitkittäminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.