Mainos

Turvapaikkahakemusten käsittely nopeutuu lähiaikoina

Ulkomaalaislain muutos on menossa eduskuntakäsittelyyn. Eduskunta saa huomenna esityksen, jonka mukaan turvapaikan haku nopeutuu. Hallitus pääsi sopuun kiistellystä esityksestä tänään.

Turvapaikanhakijoita Helsinki-Vantaalla

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvan varmistaminen on ollut valmistelun kiistanalaisin kohta. Lainmuutoksen tavoitteena on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä niin, että turvallisesta turvapaikka- ja alkuperämaasta saapuvan turvapaikanhakijan hakemus saataisiin käsitellyksi yleensä muutamassa viikossa. Samalla kielteisen päätöksen saanut hakija saataisiin pikaisesti palautetuksi. Myös ns. normaalimenettelyssä käsiteltävien turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja pyritään lyhentämään. Tämä on tarkoitus toteuttaa etenkin viranomaistoimintoja kehittämällä.

Ulkomaalaisviraston tulisi ratkaista turvallisesta alkuperämaasta ja turvallisesta turvapaikkamaasta tulevan hakijan hakemus seitsemän päivän kuluessa turvapaikkakuulustelun valmistumisesta. Päätös alistettaisiin Helsingin hallinto-oikeudelle. Sen tulisi ratkaista asia seitsemän päivän kuluessa. Alkujaan sisäministeriö ei kaavaillut, että ulkomaalaisviraston päätös alistettaisiin oikeudelle.

Nykyisin turvapaikkamenettelyt voi kestää jopa lähes puolitoista vuotta. Turvapaikanhakija voi pitkittää oleskeluaan maassa uusimalla hakemuksen. Tunnetuin tapaus hakemuksen uusimisesta on ollut nuorten albanialaisjalkapalloilijoiden turvapaikanhaku.

Turhat hakemukset vähenevät

Turvapaikkamenettelyn nopeuttamisen uskotaan vähentävän turvapaikanhakijoiden määrää maista, joista saapuvien hakemukset suurella todennäköisyydellä ovat perusteettomia. Tämä vähentää esityksen mukaan aiheettomien hakemusten synnyttämiä paineita ja mahdollistaa todellisessa suojelun tarpeessa olevien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyn nykyistä sujuvammin.

Romaniturvapaikanhakijoita saapui mm. Turkuun

Turvapaikkamenettelyn nopeuttaminen tuli ajankohtaiseksi etenkin viime vuonna, kun Slovakiasta alkoi virrata Suomeen paikallisia romaneja. Suomi keskeytti maahantulijoiden vuoksi Suomen ja Slovakian viisumivapaussopimuksen soveltamisen eli otti käyttöön viisumipakon.

Hallitus muistuttaa esityksessään, että turvapaikanhakijoiden vastaanotosta aiheutuvat menot vähenevät merkittävästi, jos perusteettomat hakijat saadaan poistettua maasta nykyistä nopeammin, esimerkiksi yhden kuukauden kuluessa. Yhden turvapaikanhakijan vastaanotosta aiheutuu valtiolle noin 5 000 markan kustannukset kuukaudessa. Lainmuutos on tarkoitus saattaa voimaan niin pian kuin mahdollista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.