Mainos

Turvapaikkahakemukset pikakäsittelyyn ensi kuussa

Ulkomaalaisviraston on vastaisuudessa tehtävä ratkaisu viikon kuluessa turvapaikkakuulustelupöytäkirjan valmistumisesta. Käännyttämispäätös voidaan panna täytäntöön kahdeksan päivän kuluttua päätöksen tiedoksiannosta.

Lainmuutoksen taustalla on itäisestä Keski-Euroopasta jatkunut romanipakolaisten virta. Turvapaikanhakijoita on tullut mm. Puolasta, Slovakiasta ja Tsekistä. Toistaiseksi yhdellekään itäisestä Keski-Euroopasta tulleelle turvapaikanhakijalle ei ole myönnetty turvapaikkaa.

Aiemminkin tulleita uuteen menettelyyn

Myös ennen heinäkuun 10. päivää maahan tulleet turvapaikanhakijat voivat joutua nopeutettuun käsittelyyn, sillä hakemukset, joiden osalta valmis kuulustelupöytäkirja on tullut ulkomaalaisvirastoon lain voimaantullessa, ratkaistaan uusien säännösten mukaan. Uudessa nopeutetussa menettelyssä voidaan käsitellä myös ilmeisen perusteeton turvapaikkahakemus ja uusintahakemus, jossa ei ole esitetty uusia perusteita maahan jäämiselle. Myös nopeutetussa menettelyssä ratkaistavat hakemukset käsitellään yksilöllisesti. Kielteisiin päätöksiin voi hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta, jonka on käsiteltävä valitukset kiireellisesti.

Eduskunta antoi lainmuutoksen hyväksyessään lausuman, jossa edellytetään hallituksen huolehtivan siitä, että ulkomaalaisviraston työtapoja kehitetään, palvelukykyä parannetaan ja virastolle turvataan asianmukaiset henkilöstövoimavarat, jotta muun muassa käsittelyaikoja saadaan kauttaaltaan nopeutettua. (STT)
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.