Mainos

Turvapaikkaa hakevat lapset voivat huonosti

Turvapaikkaa Suomesta hakevat lapset voivat usein huonosti vastaanottokeskuksissa. Lapsilla on takanaan rankkoja kokemuksia, ja olot turvapaikkapäätöstä odottaessa ovat hankalat. He asuvat usein ahtaasti, ystävistä on pulaa, elämä on eristäytynyttä ja päätöstä odotetaan pitkään.

Ensi viikolla tarkastettavan väitöskirjan mukaan yksi suuri epäkohta on se, ettei huoltajiensa kanssa tulevien lasten asioihin perehdytä kunnolla. Lapset saavat harvoin apua esimerkiksi mielenterveysongelmiin.

Vastaanottokeskusten työntekijöillä on niukasti mahdollisuuksia selvittää lasten ahdistuneisuuden syitä. Käyttäytymistieteistä ensi viikolla väittelevän Minna Lähteenmäen mukaan varoja ei haluta käyttää hakijoihin, joiden maahan jäämisestä ei ole varmuutta.

Perhe yleensä helpottaa lasten oloa vastaanottokeskuksessa. Jos vanhempi on masentunut tai psyykkisesti sairas, niin lapsen elo vanhemman kanssa voi Lähteenmäen mukaan olla jopa vahingollista.

EU:n suositusten mukaan lasten pitäisi päästä aloittamaan koulu kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta. Tämä toteutuu harvoin.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.