Mainos

Turvapaikanhakijoilta joukkohyökkäys yhtä vastaan itärajalla: ”Ennenkuulumaton tilanne”

Vastaanottokeskuksessa Joutsenossa sattui viime perjantaina vaarallinen tilanne, kun käännytyspäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden ryhmä hyökkäsi joukolla yhtä turvapaikanhakijaa vastaan. 

Vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mukaan tilanne sai alkunsa albanialaisen ja venäläisen turvapaikanhakijan välisestä tappelusta. 

Joukolla auton kimppuun

Tämän jälkeen tappelun venäläistä osapuolta oli lähdetty siirtämään henkilöautolla toiseen vastaanottokeskukseen, jolloin häntä vastaan hyökättiin joukolla.

– Albanialainen oli saanut niin sanotusti nenäänsä. Noin 20–30 hengen joukko albanialaisia hyökkäsi sitten yhdestä merkistä automme kimppuun, jossa venäläistä turvapaikanhakijaa kuljetettiin. He särkivät kahakassa auton ikkunan ja pääsivät pahoinpitelemään tappelun toista osapuolta. Yhteistuumainen kostoisku, keskuksen johtaja Kähkönen kertoo.

Venäläismies kuitenkin säästyi pahemmalta muilutukselta, kiitos keskuksen työntekijöiden nopean reagoinnin. He menivät auton ja albanialaisten väliin ja lopulta hyökkäys laantui. Poliisi kutsuttiin paikalle selvittämään tilannetta.

– Henkilökunnalle ei tullut fyysisiä naarmuja, henkisiä lähinnä. Tilanne oli aluksi uhkaava, kun tunteet kävivät aika kuumina. Siinä oli tekemistä, että saimme tilanteen rauhoitettua.

Tappelupukarit samassa huoneessa

Kähkönen arvelee, että naarmuilla selvinneelle venäläismiehelle olisi käynyt huomattavasti huonommin, jos hyökkäystä ei olisi saatu pysäytettyä. Kaikki tappeluun osallistuneet albanialaiset olivat saaneet karkotuspäätöksen, ja heidän on tarkoitus jättää maa syyskuussa. 

– En muista kyllä vastaavanlaista, se oli ennenkuulumaton tilanne. 

Albanialaismies ja venäläismies asuivat samassa huoneessa, ja Kähkösen mukaan alkuperäinen riita liittyi todennäköisesti johonkin arkiseen tilanteeseen. 

"Kireä ilmapiiri"

Suomeen tuli heinäkuussa neljä kertaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin vuosi sitten. Yhteensä Suomi valmistautuu ottamaan tänä vuonna vastaan 10 000 turvapaikanhakijaa enemmän kuin oli suunniteltu. 

Kähkösen mukaan ahtaat asuinolot ovat omiaan ruokkimaan levottomuutta vastaanottokeskuksissa.

– Meillä on täyttä, sata paikkaa ylipaikoilla. Ilmapiiri on kireähkö. Kun asutaan tiivisti, niin arkeen tulee yhteentörmäyksiä ja henkilöiden välisiä kähinöitä. Teemme tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa, Kähkönen sanoo. 

Ensimmäisenä tapauksesta kertoi Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.