Turvapaikanhakijoilla vaikeaa pienillä paikkakunnilla

Tutkijan mukaan kovimmat asenteet ovat sosiaali- ja liikunta-alalla työskentelevillä ihmisillä. Hän sijoittaisi turvapaikanhakijat isoihin asutuskeskuksiin.

Turvapaikanhakijoita ei pitäisi sijoittaa pienille paikkakunnille. Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan pienillä paikkakunnilla turvapaikanhakijat kohtaavat erilaisuuden vuoksi epäasiallista ja ennakkoluuloista kohtelua.

Lisäksi turvapaikanhakijat aiheuttavat turvattomuuden tunnetta varsikin iäkkäissä paikkakuntalaisissa.

Lapin yliopistossa ylihuomenna tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessa selvisi myös se, että kaikkein kovimmat asenteet turvapaikanhakijoita kohtaan ovat sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla työskentelevillä ihmisillä. Tulos yllätti myös tutkijan.

- Tällainen tulos laittaa pohtimaan sitä, millaista turvapaikanhakijoiden kohtelu on, jos sosiaalialalla työskentelevät ihmiset ihannoivat kovuutta ja voimaa, yhteiskuntatieteiden maisteri Kerttu Weissenfelt pohtii.

Kaikkein myönteisimmin turvapaikanhakijoihin suhtautuivat yrittäjät ja korkeasti koulutetut ihmiset.

Weissenfeltin mielestä turvapaikanhakijat tulisi sijoittaa isoihin asutuskeskuksiin. Lisäksi samasta paikasta lähteneet ihmiset tulisi sijoittaa samaan paikkaan.

- Usein turvapaikanhakijat tulevat yhteisöllisistä kulttuureista, joten sukulaisuussuhteet ovat heidän turvansa, Weissenfelt sanoo.

Weissenfelt tutki turvapaikanhakijoiden ja paikkakunnalla asuvien suhdetta Ruukissa Pohjois-Pohjamaalla. Hänen kyselytutkimukseen perustuva aineisto on peräisin vuosilta 1994 ja 1995, mutta tutkija itse uskoo, ettei asenteissa ole tapahtunut muutosta.

- Minusta asenteet ovat yhä edelleen aika samantyyppisiä. Asenteethan pohjautuvat arvoihin, ja arvot eivät suomalaisilla hirveästi muutu. Enemmän me olemme menneet itsekkäimpiin arvoihin, Diakonia-ammattikorkeakoulun Oulun toimipaikassa opettajana työskentelevä Weissenfelt toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat