Mainos

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa taas - vastaanottokeskuksiin lisää petipaikkoja

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu viime vuonna tietää lisäpaikkoja vastaanottokeskuksiin. Usean vuoden vähennyksiin ja säästöihin on siis tullut muutos. Tarvittavat lisäpaikat perustetaan jo toiminnassa oleviin keskuksiin.

Suomessa on viime vuosina säästetty vastaanottokeskusten kustannuksissa. Muutaman vuoden aikana säästöjä on tehty 20 miljoonalla eurolla. Osittain sitä selittää se, että turvapaikanhakijoiden määrä on viime vuoden lopulle asti pysynyt vuosittain tasaisena ja vastaanottokeskusten paikkoja on voitu vähentää. Nyt kasvanut hakijoiden määrä on pakottanut kuitenkin kääntämään kehityksen toiseen suuntaan. Viime vuoden lopulla ja vuoden vaihteessa vastaanottokeskuksiin on lisätty yli neljä sataa paikkaa.

Uusia vastaanottokeskuksia ei perusteta

Turvapaikanhakijoiden määrä lähti kasvamaan viime vuoden lopulla. Siihen reagoitiin lisäämällä ensin Helsinkiin ns. transit-paikkoja sata kappaletta. Myöhemmin lisättiin paikkoja Kotkan, Kemin, Kristiinankaupungin, Vaasan, Mänttä-Vilppulan ja Oravaisten vastaanottokeskuksiin sekä aivan loppuvuonna vielä Ouluun. Tämän vuoden alussa Turun vastaanottokeskukseen avattiin taas 30 paikkaa lisää. Muutamassa kuukaudessa paikkoja on siis lisätty 430. Lisäpaikat perustetaan toiminnassa oleviin yksiköihin, niistä aiemmin poistettujen paikkojen tilalle.

– Uusia keskuksia ei olla avaamassa, koska kasvu on toistaiseksi ollut maltillista, sanoo vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

– Seuraamme tilannetta tietenkin tiiviisti ja sitä mukaa kun turvapaikanhakijoiden määrät kasvavat, joudumme varautumaan siihen, että vastaanottokeskuspaikkoja täytyy taas lisätä.

Suomen maahanmuuttoviranomaiset ovat Kuuluvaisen mukaan olleet jo muutamia vuosia varpaillaan seuratessaan turvapaikanhakijoiden määrän kehitystä muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa.

– On ehkä vähän ihmeteltykin, miten meillä ei ole tämä näkynyt, kun Ruotsissa on kasvu ollut niin huimaa.

Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi viime vuonna 13 prosenttia, Euroopassa huomattavasti enemmän.

Vastaanottokeskuksia lakkautettu viime vuosina

 Lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä muuttaa suuntausta, jossa vastaanottokeskusten paikkamäärä on viime vuosina laskenut. Viimeksi marraskuussa 2014 lakkautettiin Ruukki ja Punkalaidun, aiemmin samana vuonna Siuntio. Esimerkiksi Helsingin Kyläsaaressa , Kontiolahdella ja Paimiossa lakkautukset tapahtuivat jo muutamia vuosia sitten. Myös monesta vielä toiminnassa olevasta vastaanottokeskuksesta paikkoja on viime vuosina vähennetty ja nyt niitä jälleen lisätään.

Tällä hetkellä Suomessa on 17 vastaanottokeskusta sekä yksin oleville alaikäisille viisi yksikköä. Yhteensä niissä on paikkoja hieman alle 2800. Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa sillä välin kun heidän turvapaikkahakemuksiaan käsitellään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja