Turvapaikanhakijoiden ikätesteillä karsittu selvimmät huijaukset

Alaikäiseksi esittäytyvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt tuntuvasti. Lisäksi räikeimmät väärinkäyttötapaukset, joissa turvapaikanhakija on ilmoittanut ikänsä reippaasti alakanttiin, ovat viranomaisten arvioiden mukaan harventuneet selvästi.

Yhtenä syynä muutoksiin pidetään tehostunutta iän selvittämistä. Oikeuslääketieteellisiä ikätutkimuksia on tehty Suomessa viime vuosina enenevässä määrin, ja vuosi sitten asiasta säädettiin myös lain tasolla.

Suomessa iänmääritys tehdään hammas- ja ranneröntgenin avulla. Ikä päätellään viisaudenhampaiden ja ranneluiden kehityksen perusteella.

Poliisi alkoi teettää ikätutkimuksia yhä useammin sen jälkeen, kun Suomeen alkoi tulvia yksin saapuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita vuonna 2008.

Iänmääritys kiinnostaa myös Ruotsissa

Suomen järjestelmästä on kiinnostuttu esimerkiksi Ruotsissa, josta ollaan oltu asian tiimoilta yhteydessä sisäministeri Päivi Räsäseen (kd.). Sisäministeriö onkin toimittanut ikätestauksesta pyydettyä tietoa länsinaapuriin. Ruotsissa ei tällä hetkellä käytetä erityisiä lääketieteellisiä testejä iän selvittämiseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat