Mainos

Turvapaikanhakijoiden asuntola paloi Norjassa

Käännytettävien turvapaikanhakijoiden parakit paloivat maan tasalle Oslon länsipuolella viime yönä. Poliisi pidätti 23 turvapaikanhakijaa, joita epäillään palojen sytyttämisestä.

Kukaan parakkien 141 asukkaasta ei loukkaantunut vakavasti. Evakuoituja turvapaikanhakijoita majoitettiin väliaikaisesti läheiseen kouluun ja monitoimitaloon.

Myös pidätetyt olivat täysin tuhoutuneen keskuksen asukkaita. Heistä suurin osa on Irakin kurdeja.

Tulipalot syttyivät lähes samanaikaisesti kolmessa parakissa Lierin kunnassa toista yötä jatkuneiden mellakoiden päätteeksi.

Levottomuuksia puhkesi alkuviikosta myös Nannestadissa Oslon pohjoispuolella, jossa on toinen Norjan kahdesta käännytyskeskuksesta.

Nannestadissa parakit ovat poissa käytöstä kaksi viikkoa. Lierin keskus on rakennettava uudelleen lähes kokonaan.

- Emme pidä väkivallasta, mutta muita vaihtoehtoja ei enää ole. Tämä oli ensimmäinen varoitus siitä, mitä voi tapahtua, elleivät olot parane. Meistä tuntuu kuin olisimme orjia, sanoi asuntolan kurdien johtaja Drammens Tidende -lehdessä tiistaina.

Käännytyspäätös vie askeettisiin oloihin

Turvapaikanhakijat ovat epätoivoisia ja vaativat parannuksia oloihinsa. Viranomaisten mukaan käännytettävien parakit on rakennettu tarkoituksella askeettisiksi, jotta he lähtisivät maasta mahdollisimman nopeasti.

Kaksi turvapaikanhakijaa on ollut Lierin keskuksessa kuitenkin vuodesta 2006 lähtien, jolloin se perustettiin. Lisäksi 13 on ollut siellä yli kolme vuotta.

- Monilla asukkailla ei ole henkilöpapereita, eivätkä he auta viranomaisia tarkastamaan henkilöyttään. On myös sellaisia maita kuten esimerkiksi Iran, jotka eivät ota vastaan pakkokäännytettyjä, oikeusministeriön valtiosihteeri Pål K. Lönseth selitti Drammens Tidendelle.

Hänen mukaansa pakkokäännytys on väistämätön, ellei turvapaikanhakija suostu lähtemään kielteisen päätöksen jälkeen.

- He asuvat niissä (keskuksissa) vapaaehtoisesti. Heidän velvollisuutensa on palata. Heidän on valmistauduttava siihen, että pakkokäännytys tulee jossakin vaiheessa.

(MTV3 - STT - TT - NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.