Mainos

Turvapaikan hakijoita halutaan palauttaa Somaliaan

Ulkomaalaisviranomaiset selvittävät mahdollisuutta palauttaa turvapaikanhakijoita Somalian pohjoisosassa sijaitsevaan Somalimaahan. Käännyttämiset koskisivat niitä hakijoita, jotka saavat täysin kielteisen turvapaikkapäätöksen eli heille ei myönnettäisi turvapaikkaa eikä oleskelulupaa.

Suomessa jo oleskeluluvan saaneita henkilöitä mahdolliset käännyttämispäätökset eivät koskisi. Tähän asti Somaliaa on turvapaikkapäätöksiä tehtäessä käsitelty yhtenä alueena. Ulkomaalaisvirasto ja sisäasiainministeriön ulkomaalaisosasto selvittävät nyt Somalimaan turvallisuuden erikseen, koska tilanne siellä saattaa olla toisenlainen kuin muualla Somaliassa.

-Se on käytännössä itsehallintoalue omine viranomaisineen, vaikka mikään ulkovalta ei olekaan sitä tunnustanut, Ulkomaalaisviraston pakolais- ja turvapaikkayksikön johtaja Jorma Peitsalo perustelee. Peitsalon mukaan joistakin maista on viime aikoina käännytetty Somalimaasta lähtöisin olevia turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Tanskassa käännyttämispäätöksiä on Peitsalon mukaan tehty muutamia. Selvitystyö kestää Peitsalon mukaan muutamia kuukausia. Toistaiseksi käännyttämispäätöksiä Somalimaahan ei ole tehty.

Somalimaalaisia Suomessa edustava Somaliland Seura ry otti torstaina kielteisesti kantaa mahdollisiin käännyttämispäätöksiin. Seuran mukaan tilanne Somalimaassa on huono, eikä mitään päätöksiä pitäisi tehdä, ennen kuin viranomaiset ovat käyneet itse paikan päällä arvioimassa tilanteen.

Viime vuonna koko Somaliasta saapui Suomeen 135 turvapaikanhakijaa. Somalimaasta tulleita ei ole tilastoitu erikseen, mutta Peitsalon arvion mukaan heidän osuutensa on pieni. Kaikkiaan Suomeen saapui viime vuonna 1272 turvapaikanhakijaa. Eniten turvapaikanhakijoita tuli Jugoslavian liittovaltiosta. Heistä suurin osa oli Kosovon albaaneja. Somaliasta tulleet olivat toiseksi suurin ryhmä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.