Turvaneuvosto pähkäilee Irakia

YK:n turvallisuusneuvoston tulisi Britannian laatiman päätöslauselmaehdotuksen mukaan uhata Irakia "erittäin vakavilla seurauksilla", jos Irak perääntyy asetarkastuksia koskevista uusista sitoumuksistaan. YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet pohtivat torstaina Britannian päätöslauselmaehdotusta.

Britannian ehdotus ei mainitse seurausten luonnetta, mutta se ei tiettävästi anna Yhdysvalloille automaattisesti lupaa iskeä Irakiin, jos Irak jälleen estää asetarkastukset. Tämä on ilmeinen takaiskun Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain ja eräiden muiden turvallisuusneuvoston jäsenten uskotaan kuitenkin liittyvän Britannian ehdotuksen allekirjoittajiin. Ehdotus tulee viralliseen käsittelyyn ja äänestykseen joskus ensi viikolla.

Ehdotuksessa turvallisuusneuvosto lupaa - kuten tähänkin saakka - harkita talouspakotteiden purkamista heti kun Irak on tuhonnut kaikki joukkotuhoaseensa ja niiden valmistuslaitteet vuoden 1991 päätöslauselmien mukaisesti.

Britannian ehdotuksessa turvallisuusneuvosto ottaa myös omiin nimiinsä pääsihteeri Kofi Annanin aloitteen ja Bagdadissa allekirjoittaman aiepöytäkirjan asetarkastuskriisin ratkaisemisesta.

Annan ja Butler torjuvat arvostelua

Pääsihteeri Annan kehotti torstaina YK:n henkilökuntaa olemaan masentumatta voimistuneesta arvostelusta, jota Bagdadin sopimukseen on kohdistettu varsinkin Yhdysvaltain kongressissa. -Viimeinen sana on neuvostolla eikä muutamilla arvostelijoilla, Annan sanoi kirjeessä henkilökunnalleen.

Myös YK:n asetarkastuskomission (UNSCOMin) puheenjohtaja Richard Butler antoi torstaina tukensa Annanin Bagdadille neuvottelemalle sopimukselle. Hän torjui arvostelun, jonka mukaan sopimus kaivaa maata UNSCOMin työltä, ja sanoi sen päinvastoin vahvistavan UNSCOMIa.

Srilankalainen palatsitarkastusten johtoon

Pääsihteeri Annan ilmoitti torstaina nimittävänsä srilankalaisen Jayantha Dhanapalan johtamaan komissiota, jonka tehtävänä on tarkastaa kiistellyt ns. presidentin alueet, jotka Irakin presidentti Saddam Hussein halusi aiemmin sulkea tarkastusten ulkopuolelle.

Nimeämistään odottavan tarkastusryhmän kokoonpanoon kuuluu YK-diplomaatteja ja -tarkastajia. Ryhmän tehtävänä on tarkastaa irakilaisalueet, joista on epäilty löytyvän todisteita Irakin joukkotuhoaseista ja joihin YK:n päätarkastusryhmää UNSCOMia ei päästetty.

Pääsihteeri Annan nimitti vasta tämän vuoden tammikuussa 59-vuotiaan Dhanapalan aseidenriisuntakysymysten alipääsihteeriksi. Dhanapala toimi onnistuneesti ydinaseiden leviämiseen tähdänneen YK-konferenssin puheenjohtajana vuonna 1995. Hän oli maansa Yhdysvaltain-suurlähettiläänä vuosina 1995-97.

Irak odottaa nopeita asetarkastuksia

Irak kertoo olevansa yhtä mieltä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa siitä, että niin sanottujen presidentin palatsien tarkastuksesta tulisi suoriutua nopeasti. Irakin ulkoministeriön edustaja Riyadh Al Qaysi kertoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että vaikka sopimuksessa ei ollut asetettu aikarajaa tarkastuksille, niistä tulisi suoriutua "niin pian kuin mahdollista".

Edustaja muotoili aikarajat siten, että Irakista tarkastukset olisi järkevintä suorittaa "mieluummin nopeasti kuin hitaasti ja mieluummin lähitulevaisuudessa kuin vasta myöhemmin". Irakin ulkoministeriön edustajan mukaan tarkastajien käyntejä kohteisiin ei kuitenkaan aiota rajoittaa yhteen.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat