Turvaneuvosto käsittelee Irakin asetarkastuksia

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu jälleen tänään käsittelemään asetarkastusohjelman mahdollista jatkamista Irakissa. Turvallisuusneuvosto ei pystynyt eilisillan kokouksessaan päättämään Irakin asetarkastusohjelman mahdollisesta jatkamisesta Yhdysvaltain ja Britannian iskujen jälkeen.

Viidentoista jäsenmaan suurlähettiläät esittivät kukin näkemyksensä siitä, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä, minkä jälkeen kokousta päätettiin jatkaa tänään, kertoi YK:n edustaja. Yksimielisyyden löytyminen vaikuttikin jo etukäteen mahdottomalta neuvoston pysyvien jäsenten päinvastaisten kantojen takia.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä vaatii asetarkastuksia johtaneen Richard Butlerin erottamista tehtävästään. Ilmaiskut alkoivat Butlerin julkistettua kriittisen raportin Irakin yhteistyöhaluttomuudesta.

Myös Ranska on vaatinut uudenlaista, diplomaattisempaa suhtautumista toimintatapaa asetarkastuksiin. Ulkoministeri Hubert Vedrinen mukaan Irakin vastaisten talouspakotteiden jatkaminen ei ole perusteltua, jos ja kun uusi valvontajärjestelmä saadaan luoduksi.

Yhdysvallat ja Britannia ovat puolestaan vaatineet asetarkastajille edelleen täyttä toimintavapautta. Irak on taas ilmoittanut, ettei asetarkastusten jatkaminen entiseen tapaan tule kysymykseen.
-Jos YK ja turvallisuusneuvosto haluavat palauttaa arvovaltansa, niiden täytyy vain ajaa Butler heti ulos, muuttaa asetarkastuskomission kokoonpanoa ja poistaa Irakin vastaiset pakotteet, irakilainen Al Jumhuriya -lehti kirjoitti eilen.

Bahrainiin evakuoitujen YK:n asetarkastajien edustaja kertoi tarkastusryhmän olevan valmiina palaamaan Irakiin heti kun niin määrätään.

Britannia haluaisi Saddamin vastaisen rintaman

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi BBC-radion haastattelussa maan pyrkivän rakentamaan kansainvälisen yhteisymmärryksen Irakin presidentin Saddam Husseinin eristämiseksi.

Cook sanoi aikovansa ottaa asian tiimoilta yhteyttä ulkoministereihin ympäri maailman. Hän suhtautui toiveikkaasti tuen saamiseen myös arabimaista.

Cook myönsi irakilaisten tarvitsevan humanitaarista apua, mutta muistutti samalla, ettei Saddam Hussein ole käyttänyt läheskään täysimääräisesti mahdollisuutta myydä öljyä elintarvikkeiden ja lääkkeiden ostamiseksi.
(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat