Mainos

Turvallisuusselonteko: Tiiviimpää pohjoismaista puolustusyhteistyötä

Valtioneuvoston tänään hyväksymän turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaan Suomi sitoutuu vahvasti pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämiseen ja kehittämiseen.

Tiivistyvä yhteistyö tukee Pohjoismaiden roolin vahvistumista kansainvälisenä toimijana. Samalla se edesauttaa vakautta Pohjois-Euroopassa, Itämeren piirissä ja pohjoisilla alueilla.

Selonteossa katsotaan pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisen lisäävän ja laajentavan myös Suomen vaikutusmahdollisuuksia lähialueella. Hallituksen mukaan puolustusyhteistyö vahvistaa kustannustehokkuutta ja kehittää yhteistoimintakykyä.

Rahoituspäätökset seuraavalle hallituskaudelle

Suomen meri- ja ilmapuolustuksen suorituskyvyn ylläpitäminen on selonteon mukaan 2020-luvulla erittäin merkittävä haaste.

Selonteko ei kuitenkaan lupaa lisäresursseja puolustusvoimille, vaan hallitus lykkää rahoituspäätökset seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle.

Puolustushallinnossa laaditun arvion mukaan rahoituksen lisätarve suorituskyvyn ylläpitämiseksi on indeksikorostusten lisäksi vuonna 2016 noin 50 miljoonaa euroa ja vuoteen 2020 mennessä asteittain 150 miljoonaa euroa.

Linja Natoon ei muutu

Selonteon mukaan Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka harjoittaa yhteistyötä Pohjois-Atlantin liiton kanssa sekä ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Suomi ei nykyisen hallituksen aikana valmistele jäsenyyden hakemista.

Puolustuskyvyn ylläpidon ensisijaisena päämääränä on muodostaa ennaltaehkäisevä kynnys sotilaallisen voiman käytölle ja sillä uhkaamiselle.

Sotilasliittoon kuulumattomana maana Suomi varautuu sotilaallisten uhkien torjumiseen ilman ulkopuolista tukea ja ylläpitää tämän vuoksi kaikkia puolustusjärjestelmän suorituskykyalueita.

(MTV3)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 20.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.