Mainos

Turvallisuusneuvoston laajentamisesta ei sopua

YK:n yleiskokous ei onnistunut myöhään eilen pääsemään sopuun 15-jäsenisen YK:n turvallisuusneuvoston laajentamisesta. Kokous hyväksyi sen sijaan päätöslauselman, jonka mukaan kaikki turvallisuusneuvostoon tehtävät muutokset vaativat jatkossa YK:n jäsenmaiden kahden kolmasosan enemmistön hyväksynnän.

Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsenmaata, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska, joilla on veto-oikeus neuvoston päätöksiin. Lisäksi neuvostossa on kymmenen vaihtuvaa jäsentä, jotka valitaan maantieteellisen edustuksen pohjalta kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Turvallisuusneuvoston uudistamista on vaadittu jo viiden vuoden ajan, mutta muutoksista ei ole kyetty pääsemään sopimukseen. Useimmat YK:n yleiskokouksen istunnon puhujista olivat eilen yksimielisiä uudistuksen tarpeesta, mutta ei sen sisällöstä. Italia ajoi yleiskokouksen hyväksymää päätöslauselmaa kahden kolmasosan enemmistöstä, koska se on ollut huolissaan siitä, että Saksasta olisi uudistuksen myötä tulossa turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa. Italia kannattaa sen sijaan neuvoston vaihtuvien jäsenmaiden määrän suurentamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.