Mainos

Turvallisuusneuvoston jäsenet tyytymättömiä Irakin raporttiin

Yhdysvallat on torjunut jyrkästi Irakin YK:lle antaman aseraportin. Yhdysvaltain mukaan selonteko on järjestelmällisesti puutteellinen ja rikkoo vakavasti YK:n päätöslauselmaa.

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat eivät olleet tämän iltaisessa kokouksessaan tyytyväisiä Irakin aseohjelmaraporttiin. Kovinta kieltä käytti diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Negroponte, jonka mukaan Irak on puutteellisella raportillaan rikkonut YK:n päätöslauselmaa vastaan.

Yhdysvallat on aiemmin uhannut Irakia sotatoimilla, jos maa ei noudata aiemmin syksyllä hyväksyttyä päätöslauselmaa.

Britannian YK-lähettiläs Jeremy Greenstock puolestaan kertoi YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin todenneen neuvoston kokouksessa, että Irakin tekemän selvityksen todenperäisyyden selvittämisessä on vielä paljon työtä tehtävänä. Hänen mukaansa Blix ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei eivät voi sen paremmin vahvistaa kuin kiistääkään joukkotuhoaseiden olemassa oloa Irakissa.

-Ilmiselvästi on vielä useita kysymyksiä, joihin ei ole saatu vastausta, Greenstock kertoi.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi Pariisissa raportin jättävän "harmaita alueita" vaille vastausta. Hän sanoi kuitenkin olevansa vakuuttunut siitä, että YK:n asetarkastukset täyttävät puuttuvat aukot.

Straw: Irak-sota ei ole väistämätön

Britannian ulkoministerin Jack Straw'n mielestä Irak ei aseraportillaan täyttänyt sille asetettuja velvoitteita. Tästä huolimatta sota Irakia vastaan ei vielä ole väistämätön, Straw sanoi illalla Lontoossa sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto oli käsitellyt Irak-raporttia.

Aiemmin päivällä Straw sanoi Britannian pitävän tärkeänä, että mahdolliset sotatoimet Irakia vastaan hyväksytään YK:n uudella päätöslauselmalla.

Parlamentin ulkoasiainvaliokunta puolestaan varoitti, että sotatoimet Irakia vastaan voivat johtaa epävakauteen koko alueella ja edistää terrorismia.


(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 19.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.