Mainos

Turvallisuusneuvosto valtuutti YK-joukot Darfuriin

YK-joukkoihin kuuluisi kaikkiaan 26 000 sotilasta ja poliisia. Heillä olisi vain rajoitetut voimankäyttöoikeudet Darfurissa.

YK.n turvallisuusneuvosto on päättänyt antaa valtuutuksen YK-rauhanturvajoukkojen lähettämiselle Darfurin alueelle Sudanissa. Päätöslauselma numero 1769 syntyi yksimielisesti.

Päätöslauselman mukaan joukkojen kokonaismäärä voi olla yhteensä 26 000 sotilasta ja poliisia. Operaation nimeksi tulee Unamid. Se toteutetaan YK:n ja Afrikan unionin yhteistyönä, joten alueella jo olevat noin 7000 AU:n sotilasta sulautetaan Unamidin osaksi vuoden loppuun mennessä.

YK.n pääsihteeri Ban Ki Moon kutsui neuvoston päätöstä historialliseksi ja pyysi YK.n jäsenmaita tarjoamaan nopeasti pystyviä joukkoja operaation käyttöön. Unamidin odotetaan koostuvan pääosin afrikkalaisista. Muiden maiden sotilaita nähtäneen lähinnä esikuntatehtävissä.

YK-joukoilla on Darfurissa rajoitetut voimankäyttöoikeudet. Ne saavat turvautua voimatoimiin itsepuolustukseksi, taatakseen avustustyöntekijöiden liikkumisen alueella sekä suojellakseen siviilejä hyökkäyksiltä.

Darfurin Unamid-joukot

Päätöslauselmaa on kuitenkin sen käsittelyn aikana lievennetty useaan otteeseen, minkä seurauksena joukoille ei annettu oikeutta takavarikoida laittomia aseita.

Operaation arvioidaan maksavan ensimmäisen vuoden aikana noin 1,5 miljardia euroa.

Brown jyrähti varoituksen

Päätöslauselma ei myöskään jätä auki takaporttia uusille pakotteille Sudania vastaan. Britannian pääministeri Gordon Brown kuitenkin varoitti, että jos jokin taho yrittää hidastaa rauhankehitystä ja tappaminen alueella jatkuu, pakotteita ryhdytään ajamaan uudelleen.

- Suunnitelma Darfurin osalta on seuraavaksi saada aikaan tulitauko ja edistää rauhanneuvotteluja. Kunhan rauha on saavutettu, aloitetaan jälleenrakennus, Brown sanoi.

Britannia ja Ranska olivat päätöslauselman innokkaimpia tukijoita turvallisuusneuvostossa. YK ja Afrikan unioni yrittävät paraikaa järjestää rauhanneuvotteluja Sudanin hallituksen ja Darfurin lukuisten sissiryhmien välille.

Darfurin levottomuuksissa arvioidaan kuolleen neljän vuoden aikana noin 200 000 ihmistä. Yli kaksi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja