Mainos

Turvallisuusneuvosto vaati Irakia yhteistyöhön

YK:n turvallisuusneuvosto antoi eilen tukensa pääsihteeri Kofi Annanin vetoomukselle, jonka mukaan Irakin tulee perua päätöksensä yhteistyön lopettamisesta YK:n asetarkastusryhmän kanssa. Venäjä kuitenkin ilmoitti, että voimankäyttö Irakia vastaan olisi vaarallista.

Turvallisuusneuvosto kokoontui Venäjän koollekutsumana keskustellakseen päätöksestä vetää pois Irakista YK:n asetarkastajat sekä useimmat avustustyöntekijät. Kokousta ennen uskottiin, että Venäjä halusi kuulla erityisesti asetarkastusryhmän johtajaa Richard Butleria. Tämä kertoi päättäneensä evakuoida asetarkastajat Irakista, koska Yhdysvallat oli sitä "voimakkaasti suositellut" ja hänen henkilökuntansa työskenteli yhä vihamielisemmässä ilmapiirissä.

Turvallisuusneuvoston jäsenen mukaan Butlerilta ei kuitenkaan pyydetty selvitystä. Sen sijaan YK:n "öljyä elintarvikkeista" -ohjelman johtaja alipääsihteeri Benon Sevon sai vastailla kysymyksiin.

-Jos väkemme on vaarassa, vedämme sen pois, hän oli sanonut turvallisuusneuvoston lähteiden mukaan. He myös kertoivat turvallisuusneuvoston laajalti tukeneen vetäytymispäätöstä.

Carter: Sotilasiskulle vähän kansainvälistä tukea

Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter sanoi tänään, että amerikkalaisten kaavailemalle sotilaalliselle iskulle Irakia vastaan ei ole laajaa kansainvälistä tukea. Carter arveli tv-haastattelussa kuitenkin, että kansainvälinen yhteisö hyväksyisi sotilaallisen voiman käytön, jos voimatoimet rajattaisiin tiukasti sotilaallisia kohteita vastaan. Carter sanoi CNBC-yhtiön haastattelussa, että sotilastoimille Irakia vastaan ei näy löytyvän tukea Euroopasta, etenkään ei Venäjältä, mutta ei myöskään arabimaista.

-Jos sotilastoimet rajataan hyvin tiukasti pelkkiin sotilaallisiin kohteisiin ... voimme uskoakseni saada toimemme hyväksytyiksi, Carter sanoi.

Irakin presidentti Saddam Hussein ei Carterin mukaan myöskään varmaan lakkaisi vaatimasta kansainvälisen talouspakotteiden lopettamista sotilaallisen iskun jälkeenkään.

Kiina varoitti Irakia

Kiina varoitti tänään, että Irakin asetarkastuksista puhjennut kriisi saattaa ryöstäytyä hallitsemattomaksi. Kiina kehotti Irakia jatkamaan yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa. Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhu Bangzao sanoi Kiinan olevan erittäin huolestunut kiistasta.

Kiinan varapääministeri Qian Qichen on lähettänyt Irakin varapääministerille Tareq Azizille kiireellisen viestin, jossa Irakia kehotetaan jatkamaan yhteistyötä YK:n kanssa mahdollisimman pian, Zhu kertoi. Zhu sanoi Kiinan kannattavan edelleenkin asetarkastuskriisin ratkaisemista neuvotteluin ja vastustavan voimatoimien käyttöä.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.