Mainos

Turvallisuusneuvosto uhkaa Afganistania lisäpakotteilla

YK:n turvallisuusneuvosto on uhannut Afganistania lisäpakotteilla, jos Afganistania hallitseva Taleban-liike ei luovuta terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia oikeuden eteen ulkomaille. Taleban on kieltäytynyt luovuttamasta bin Ladenia.

Turvallisuusneuvosto oli eilen New Yorkissa koolla istunnossa, jossa käsiteltiin Afganistanin tilannetta. YK-virkailija John Rennigner kertoi neuvostolle, että Taleban näyttää valmistelevan uutta hyökkäystä liittoutumaa vastaan, joka hallitsee Afganistanin pohjoisosia. Tiukkaa islamilaista linjaa seuraava Taleban-liike pitää nykyisin vallassaan 90:tä prosenttia Afganistanin alueesta.

Turvallisuusneuvosto vaati jo maaliskuun alussa Talebania luovuttamaan saudiarabialaisen bin Ladenin. Yhdysvallat on asettanut bin Ladenin poissaolevana syytteeseen terrori-iskuista, jotka tehtiin Yhdysvaltain suurlähetystöjä vastaan Keniassa ja Tansaniassa 1998. Turvallisuusneuvosto on aiemmin kieltänyt kansainvälisen lentoliikenteen Afganistaniin ja jäädyttänyt Afganistanin ulkomailla olevat varat.

Turvallisuusneuvoston istuntoa johtanut Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy kuvasi Talebania

Osama bin Laden

"rikollisjoukkioksi", joka on sallinut Afganistanin nousun maailman suurimmaksi huumeiden viejäksi. Axworthy sanoi myös Talebanin rikkovan järjestelmällisesti kaikkien Afganistanin naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia. Myös muissa puheenvuoroissa tuomittiin Talebanin harjoittama naisten ja tyttöjen syrjintä koulutuksessa, terveydenhoidossa ja julkisessa elämässä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.