Mainos

Turvallisuusneuvosto tuomitsi Irakin

YK:n turvallisuusneuvosto vaati eilen Irakia välittömästi ja ilman ehtoja jatkamaan yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata hyväksyivät yksimielisesti päätöslauselman, jossa Irakin toimet tuomittiin YK:n päätösten "räikeänä loukkaamisena".

Päätöslauselmassa Irakia ei kuitenkaan uhata sotilastoimilla, mikäli se kieltäytyy noudattamasta vaatimuksia. Jotta yksimielinen päätös saatiin nopeasti aikaan, Yhdysvallat ja Britannia tekivät myönnytyksiä Kiinalle, Ranskalle ja Venäjälle, jotka ovat suhtautuneet ymmärtäväisemmin Irakin asemaan. Britannia antoi kuitenkin päätöksen jälkeen turvallisuusneuvostolle omasta puolestaan valtuudet voimankäyttöön, mikäli Bagdad ei taivu yhteistyöhön.

Presidentti Clinton sanoi lausunnossaan, että Irakin uhmaa YK:n päätöksiä kohtaan on mahdoton hyväksyä ja että Irakin on taivuttava välittömästi. Clintonin mukaan sotilaallinen voimankäyttö on yksi olemassaoleva vaihtoehto.

Irak vastasi nopeasti

Irak puolestaan vaati eilen turvallisuusneuvostoa hylkäämään sotilastoimet kriisin ratkaisukeinona.

-Turvallisuusneuvoston tehtävä on ylläpitää rauhaa eikä näyttää vihreää valoa voimatoimille, sanoi Irakin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Khaled Shehab al-Duri.

Samaan aikaan Irakin hallituksen joukot keräsivät Bagdadissa ihmisiä suuriin USA:n vastaisiin mielenosoituksiin ja kansankokouksiin.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.