Mainos

Turvallisuusneuvosto pui Lähi-itää

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on kehottanut YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Lähi-idän osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.

YK:n turvallisuusneuvosto on puinut Lähi-idän kiristynyttä tilannetta.

Israelin voimatoimet palestiinalaishallintoa vastaan saivat osakseen voimakasta arvostelua eilen palestiinalaisten ja arabimaiden koollekutsumassa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa. Uutistoimisto DPA:n mukaan YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut hätäistunnossa aikaiseksi päätöslauselmaa, jossa Israelia vaadittaisiin vetäytymään Ramallahista ja palestiinalaisia lopettamaan israelilaisiin kohdistuvat väkivaltaisuudet.

Lauselman sananmuodosta käytiin keskustelua varhain tänään suljettujen ovien takana. Diplomaattien mukaan Yhdysvallat antoi esityksen, jossa Israelia vaadittiin siirtämään joukkonsa pois palestiinalaiskaupungeista. Yhdysvaltain edustaja James Cunningham tuomitsi palestiinalaisten "terrorismin" mutta kielsi Israelia vahingoittamasta palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia. Cunningham vaati Arafatia myös toimittamaan rikolliset ja näiden kannattajat oikeuden eteen.

Annan vaati tulitaukoa

Kokouksen aluksi YK:n pääsihteeri Kofi Annan toisti kantansa, jonka mukaan Israelin tulee lopettaa viimeisin hyökkäyksensä Arafatia vastaan Ramallahissa. Palestiinalaisia Annan kehotti hyväksymään Yhdysvaltain erikoislähettilään Anthony Zinnin tulitaukoehdot. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti myöhään eilisiltana Suomen aikaa erikoisistunnon, jossa käsiteltiin Lähi-idän kriisin uutta käännettä. Suljettu istunto alkoi kello 23.30 Suomen aikaa ja kesti puolisen tuntia. Tämän jälkeen turvallisuusneuvoton kokous jatkui julkisena.

Myös palestiinalaisten ja Israelin valtuuskunnat käyttivät puheenvuoron kokouksessa. Palestiinalaisten edustajan Nasser al-Kidwan mukaan Israelin toimet ovat alku vaaleilla valitun palestiinalaishallinnon tuhoamiselle ja palestiinalaisalueiden uudelle miehitykselle. Israelin YK-edustaja Yehuda Lancry puolestaan sanoi, että Arafat on itse pakottanut Israelin koviin toimiin tekemällä viattomien siviilien tappamisesta laillista ja toivottavaa. Kiina vaati kokouksessa Israelia lopettamaan "barbaarisen aggression". Ranskan edustaja puolestaan vaati, että Arafatille oli annettava täysi liikkumisvapaus.

Israel: Vastapuolelle uusi johto

Israel toivoo, että palestiinalaisten joukosta nousee uusi johtajasukupolvi, joka on maltillisempi ja kohtuullisempi kuin Jasser Arafat. Israelin kannasta kertoi maan hallituksen edustaja Avi Pavsner sveitsiläiselle TSR-televisioyhtiölle. Pavsnerin mukaan Arafat ei ole koskaan lakannut olemasta sotilas eikä hänestä toisaalta koskaan ole tullut todellista valtionpäämiestä.

Pavsner myös toisti haastattelussa, että Israelin operaation tarkoituksena ei ole surmata Arafatia vaan eristää hänet. Israel miehitti eilen Ramallahin palestiinalaiskaupungin Länsirannalla vastatoimena Netanjan keskiviikkoiselle itsemurhaiskulle, jossa kuoli 22 ihmistä. Samalla Israel saartoi Arafatin päämajaansa ja julisti tämän Israelin viholliseksi. Arafat kertoi seitsemän palestiinalaisen kuolleen ja yli 40 haavoittuneen yhteenotoissa. Israel puolestaan ilmoitti kahden israelilaisen sotilaan kuolleen.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.