Turvallisuusneuvosto lykkäsi äänestystä Lähi-idän tilanteesta

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon myöhään eilen illalla keskustelemaan Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta.

YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunto myöhään eilen Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta ei tuottanut yhteistä kannanottoa. Yhdysvaltain edustaja kertoo, että Syyrian esittämä päätöslauselmaluonnos lähetetään ensin turvallisuusneuvoston jäsenmaihin tarkastettavaksi.

Arvioiden mukaan turvallisuusneuvosto ei äänestä lauselmasta ainakaan tänään. Yhdysvallat ilmoitti, ettei se hyväksy luonnosta sellaisenaan.

Syyria pyysi yhdessä Arabiliiton kanssa turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Israelin sunnuntaisen ilmaiskun leiriin Syyriassa. Israel väittää leirin olleen palestiinalaisten äärijärjestöjen koulutusleiri, kun taas Syyria väittää alueella olleen vain siviilejä.

Hyökkäys oli vakavin selkkaus maiden välillä kolmeen vuosikymmeneen. Arabimaat vaativat turvallisuusneuvostoa puuttumaan Israelin aggressiiviseen ja hyökkäävään politiikkaan Syyriaa, Libanonia ja palestiinalaisia kohtaan.

Arabiliiton edustajan Amr Moussan mukaan Israelin toimet heijastavat maan suhtautumista arabimaihin. Liitto piti hätäkokouksen iskun jälkeen. YK:n pääsihteeri Kofi Annan varoitti lähi-idän konfliktin laajentumisesta. Hän painosti kaikkia osapuolia kunnioittamaan kansainvälisiä lakeja ja pidättymään väkivallasta.

Maailman johtajat tuomitsivat israelilaistoimet Syyriassa. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak antoivat yhteisen lausunnon Kairossa myöhään eilen. Johtajien mukaan Syyrian itsemääräämisoikeuden loukkaamista ei voida hyväksyä.

Syyria todettiin Israelissa "turvalliseksi" kohteeksi

Israelin armeija laskelmoi tarkkaan ilmahyökkäyksensä Syyriaan. Asiantuntijoiden mukaan Jerusalemissa arvioitiin, ettei Syyrian maaperälle tehtävä isku heikennä merkittävästi Israelin suhteita Yhdysvaltoihin ja operaatiota voitaisiin pitää "turvallisena".

Israelin asevoimat ei voinut ryhtyä toimiin palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia vastaan, koska se olisi ollut liian suuri diplomaattinen riski. Sen sijaan Syyria todettiin sopivaksi kohteeksi.

-Syyrialaiset ovat tällä hetkellä heikoilla. He eivät voi tehdä paljon mitään. Amerikkalaisethan ovat Irakissa, Syyrian naapurissa, huomauttaa tutkija Efraim Inbar Bar Ilanin yliopistosta.

(STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 06.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat