Mainos

Turvallisuusneuvosto keskustelee Lähi-Idän tilanteesta

YK:n turvallisuusneuvosto jatkaa parhaillaan keskustelua Israelin suunnitelmasta perustaa uusi siirtokunta Itä-Jerusalemiin. Siirtokunnan rakennussuunnitelma on herättänyt laajaa arvostelua turvallisuusneuvoston tiistaina alkaneessa istunnossa.

Halukkaiksi puheenvuoron käyttäjiksi ilmoittautui runsaasti maita, ja useimpien odotetaan tuomitsevan Israelin aikeet.

Arabimaat vaativat turvallisuusneuvoston koolle kutsumista sen jälkeen kun Israel viime viikolla ilmoitti hyväksyneensä 6 500 asunnon rakentamisen juutalaisille Itä-Jerusalemiin. Rakennuspaikka on alueella, jonka Israel liitti omiin alueisiinsa vuonna 1967.

Siirtokunnat loukkaavat palestiinalaisten oikeuksia

Uusien juutalaissiirtokuntien rakentaminen Israelin miehittämille palestiinalaisalueille loukkaa kansainvälisiä sopimuksia ja palestiinalaisten ihmisoikeuksia, sanoo YK:n ihmisoikeustehtävissä toimiva ulkoasiainneuvos Hannu Halinen tuoreessa raportissaan.

Halinen vaatii Israelin hallitusta pidättäytymään uusien siirtokuntien rakentamisesta ja vanhojen laajentamisesta neuvottelematta ensin alueiden väestön kanssa. Hän arvostelee myös palestiinalaisalueiden sulkua raportissa, jota YK:n ihmisoikeuskomission on määrä käsitellä ensi viikolla Genevessä.

Halisen mukaan myös palestiinalaiset syyllistyvät ihmisoikeusloukkauksiin, mm. kidutuksiin, laittomiin pidätyksiin sekä lehdistö- ja ilmaisuvapauden loukkauksiin.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.