Mainos

Turvallisuusneuvosto jatkoi Irak-keskusteluja

Suurin osa puhujista YK:n turvallisuusneuvoston keskustelussa tänään tuomitsi sotatoimet Irakissa. Irakia puolestaan kehotettiin tiivistämään yhteistyötään YK:n asetarkastajien kanssa.

Saudi-Arabian YK-suurlähettiläs Fawzi Shobokshi varoitti, että sota voisi johtaa Irakin jakautumiseen ja tuhoisiin seurauksiin Lähi-idässä. Hänen mukaansa turvallisuusneuvoston täytyy jatkaa Irakin aseistariisuntaa turvaten Irakin alueellinen koskemattomuus. -Seisomme käsittämättömän katastrofin reunalla, Shobokshi varoitti. Saudi-Arabialla ja Irakilla on 800 kilometriä yhteistä rajaa.

Monet puhujista kehottivat Irakia tekemään kaikkensa sodan estämiseksi. -Irakin täytyy jatkaa yhteistyötä asetarkastajien kanssa ja välttää tekosyiden antamista sodanlietsojille, Malesian lähettiläs Yahya Zainuddin sanoi. Hän pyysi Irakia tekemään täyden selonteon kuwaitilaisista vangeista, jotka ovat olleet kateissa Persianlahden sodasta saakka.

Egyptin lähettiläs Ahmed Aboul-Gheit korosti, että Irakin aseriisunnan tulee olla vain ensimmäinen askel matkalla aseriisuntaan koko Lähi-idässä, Israel mukaan luettuna.

Sitoutumattomat maat kutsuivat istunnon kokoon, jotta nekin YK:n jäsenmaat, joilla ei ole paikkaa turvallisuusneuvostossa, voisivat ilmaista kantansa asetarkastajien viimeisimmästä raportista. Neuvoston istunto alkoi eilen, jolloin vain Australian ja Japanin edustajat antoivat tukensa Yhdysvaltain politiikalle. 23 valtiota suhtautui sotatoimiin epäilevästi.

Yhdysvallat ja Britannia valmistelevat uutta päätöslauselmaa voimankäytöstä Irakin aseistariisumiseksi, jos Irak ei muutoin taivu YK:n aseidenriisuntavaatimuksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.