Mainos

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Lähi-idän rauhansuunnitelman

YK:n turvallisuusneuvosto on asettunut tukemaan Venäjän ehdotusta Lähi-idän rauhansuunnitelmaksi. Israel katsoo kuitenkin, ettei YK:n päätös sido sitä.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt tiekarttana tunnetun Lähi-idän rauhansuunnitelman.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt "tiekarttana" tunnetun rauhansuunnitelman Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi.

Tiekartan mukaan itsenäinen palestiinalaisvaltio voi olla todellisuutta vuonna 2005, jos Israel vastavuoroisesti saa takuut omasta turvallisuudestaan. Venäjä oli tehnyt esityksen päätöslauselmasta, ja se hyväksyttiin eilen yksimielisesti turvallisuusneuvoston istunnossa.

Tiekartan ovat laatineet yhteistyössä YK, EU, Yhdysvallat ja Venäjä. Tiekartta edellyttää, että osapuolet lisäävät keskinäistä luottamusta tekemällä asteittain myönnytyksiä toisilleen.

Israel on jo ilmaissut epäilynsä tiekartan vaikutuksesta Lähi-idän neuvotteluihin. Varapääministeri Ehud Olmert totesi tänään Israelin radion haastattelussa, ettei Israel katso YK:n päätöslauselman sitovan Israelia. Olmertin mukaan on kuitenkin mahdollista, että Israel neuvottelee uuden palestiinalaishallituksen kanssa.

Palestiinalaisjärjestöt jatkavat neuvotteluja tulitauosta

Palestiinalaisten äärijärjestöt ovat sopineet jatkavansa tulitaukoneuvotteluja ensi kuussa. Hamas, Jihad ja Fatah sopivat eilen tapaavansa Egyptin neuvottelijat Kairossa noin kahden viikon kuluttua.

Äärijärjestöjen edustajat Gazassa tavannut palestiinalaisten pääministeri Ahmed Qurie toivoo neuvottelujen johtavan myös Israelia sitovaan tulitaukoon.

Israel on kertonut kieltäytyvänsä virallisesta tulitauosta palestiinalaisten äärijärjestöjen kanssa. Se on kuitenkin luvannut lopettaa niiden johtajien surmat, jos israelilaisten vastainen väkivalta loppuu.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.