Turvallisuusneuvosto ei äänestä Kosovo-lauselmasta

Päätöslauselman sijaan USA ja Britannia pyrkivät siihen, että Kosovon albaanit ja Serbia jatkaisivat neuvottelujaan maakunnan kohtalosta.

Kosovon tulevaisuudesta ei saatu aikaan ratkaisua YK:n turvallisuusneuvostossa. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ilmoittivat tänään, etteivät ne aio vaatia neuvostoa äänestämään Kosovo-päätöslauselmasta. Syynä on Venäjän vastustus.

- Olemme pahoillamme, että (päätöslauselman mukaista) ratkaisua on mahdotonta saavuttaa YK:n turvallisuusneuvostossa, Ranskan YK-lähettiläs Jean-Marc de la Sabliere sanoi.

YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren alkuperäistä suunnitelmaa mukailleen kompromissiehdotuksen mukaan maakunnan asemasta käytäisiin jatkoneuvotteluja neljä kuukautta Kosovon albaanien ja Serbian kesken. Venäjä torjui ehdotuksen, jonka päämääränä oli sen mielestä edelleen liian selkeästi Kosovon itsenäisyys.

Länsimaiden mukaan lauselmasta äänestyttäminen ei ole järkevää Venäjän vastustuksen vuoksi. Britannian lähettiläs sanoi, ettei Venäjän pakottaminen veto-oikeuden käyttöön olisi mielekästä.

- Emme kaipaa kiihkeää draamaa, josta voisi olla jatkoseuraamuksia itse alueella. Meidän on oltava vastuullisia, lähettiläs Emyr Jones Parry kommentoi.

Uudet neuvottelut kestävät neljä kuukautta

Päätöslauselman sijaan maat pyrkivät siihen, että Kosovon albaanit ja Serbia jatkaisivat neuvottelujaan maakunnan kohtalosta. Kiistan selvittelyä jatketaan myös länsivaltojen ja Venäjän muodostamassa Kosovon yhteysryhmässä, jossa yhdelläkään maalla ei ole veto-oikeutta. Yhteysryhmään kuuluvat Britannia, Ranska, Italia, Saksa, Yhdysvallat ja Venäjä.

Venäjä ilmoitti pitävänsä tervetulleena länsivaltojen päätöstä siirtää neuvottelut Kosovon yhteysryhmälle.

- Haluamme luoda pohjan vuoropuhelun jatkamiselle Kosovon ja Serbian välillä, Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi.

Serbialaiskommentit olivat puolestaan voitonriemuisia.

- Serbia ja Venäjä ovat saavuttaneet tärkeän voiton turvallisuusneuvostossa puolustamalla Serbian itsemääräämisoikeutta ja alueellista yhtenäisyyttä, pääministeri Vojislav Kostunican lausunnossa sanottiin.

Yhdysvaltain YK-lähettilään Zalmay Khalilzadin mukaan myös yhteysryhmän neuvottelujen on määrä kestää nelisen kuukautta. Hän ei kuitenkaan kertonut mitä sen jälkeen tapahtuu. Aiemmat YK:n johtamat neuvottelut osapuolten välillä ovat päättyneet tuloksettomina.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat