Mainos

45 minuuttia: Vaarallisten aineiden kuljetuksissa laiminlyödään turvallisuusmääräyksiä

Trafin johtavan asiantuntijan Anu Häkkisen mukaan joka kolmannessa poliisin tarkastamassa vaarallisten aineiden kuljetuksessa oli turvallisuuspuutteita.  

Liikkuva poliisi tarkasti viime vuonna lähes 3100 rekkaa. Rangaistusseuraamuksia määrättiin läes 900 kuljettajalle. Turvallisuuspuuteet olivat niin vakavat vajaassa sadassa tarkastuksessa,  että autot määrättiin ajokieltoon.

EU:n marraskuisen raportin mukaan erityisesti vakavat kuolemanvaaraa aiheuttavat laiminlyönnit ovat lisääntyneet. Niitä oli tarkastetuista kuljetuksista lähes joka toisessa.

Törkeimmät tapaukset ajetaan pimeinä

Liikkuvan poliisin vanhemman konstaapelin Esko Erosen mukaan vaarallisimmista kyydeistä puuttuu usein merkinnät autossa olevista aineista eikä kuljettajalla ole tarvittavaa turvallisuuskoulutusta.

– Jos oikein huonosti asiat ovat, niin ei niitä kannata merkitä eikä mainostaa, että minä ajan jotain dynamiittia. Tarkastakaa minut, toteaa Eronen.

Poliisin mukaan turvallisuuspuuteita löytyy usein satunnaisista kuljetuksista, joissa kuljetaan räjähteitä ja ilotulitteita.  

Oikeudessa puitiin tänä syksynä ylinopeudesta kiinnijäänyttä pakettiautoa, jossa oli samassa kyydissä räjähteitä ja nalleja. Kuljettajalla ei ollut tarvittavaa lupaa aineiden kuljettamiseen. Kaiken lisäksi hän rikkoi turvallisuusmääräyksiä jo toista kertaa.

"Ilotulitekuljetuksissa on pakko ottaa riskejä"

45 minuuttia -ohjelma oli mukana, kun liikkuva poliisi ratsasi vaarallisten aineiden kuljetuksia viime perjantaina. Yhtä tarkastetuista autoista ajoi Asko Lahtonen, jonka mukaan yrittäjien on pakko ottaa riskejä kuljetuksissa.

– Kalustoa on vaikea saada. Minä puran paluukyydit ilotulitusmyyntipaikoista ja näen millaisia rikkomuksia siellä on. Puutteita on ollut esimerkiksi rakettien sidonnoissa, paljastaa Lahtonen.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n koulutuspäällikkö Eino Simonen on huolissaan siitä, mitä tiellä tapahtuu ensi vuonna, kun liikkuva poliisi lakkautetaan.

Viimeisessä 45 minuuttia -ohjelmassa nähdään tänään räjähtävä raportti vaarallisten aineiden kuljetuksista kello 20.05.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.