Mainos

Turvallisuusjohtaja: Siwan ryöstämisessä ei mitään järkeä

Turvallisuusjohtaja tyrmää käsityksiä, jonka mukaan pikkukaupoista olisi tarjolla ryöstäjille helppoa rahaa.

MTV3:n haastatteleman kaupan työntekijän mukaan rosvot iskevät usein Siwoihin ja muihin pikkukauppoihin, koska tietävät nämä helpoksi ryöstökohteeksi.

Suomen lähikaupan turvallisuusjohtaja Harri Uusitalon mielikuva pikkukauppojen ryöstämisen helppoudesta on kuitenkin väärä. Hän myöntää silti, että tekijöillä tällaisia ajatuksia voi olla.

– Totta varmasti on, että näillä henkilöillä on vääristynyt mielikuva siitä, kuinka järkevää tällainen ryöstö on, Uusitalo toteaa.

– Mutta tekijä jää kiinni 90 prosentissa tapauksista, jos ei heti, niin sitten viikon tai parin kuluttua. Ja saaliiksi hän saa sieltä korkeintaan yksittäisiä kymppejä tai korkeintaan satasia. Silloin jos tällaista tekoa pitää järkevänä, niin aika epärationaalisesti ajattelee.

Rangaistus törkeästä ryöstöstä on 2-6 vuotta vankeutta

Turvaohjeista saatetaan lipsua

Ryöstöihin on kuitenkin kaupoissa varustauduttu. Uusitalon mukaan työntekijöille järjestetään asian vuoksi muun muassa turvallisuuskoulutusta.

– Meillä on olemassa turvallisuusohjeet, erilaisissa henkilöstöpalavereissa ja koulutuksissa meillä on aina turvallisuusasiat mukana. Pelkästään tämän vuoden aikana meillä on koulutettu yli 4000 ihmistä turvallisuuden verkkokurssilla, jonka ovat saaneet yhdessä aikaan Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto.

Eräs ongelma on kuitenkin se, että turvallisuusohjeita ei välttämättä noudateta. Uusitalo myöntää ongelman.

– Tämä on tunnettu tosiasia. Vaikka koulutusohjelmat ja turvallisuusohjeet pyrkivät turvallisuuteen, niin tapahtuman hetkellä kaupoissa saatetaan syyllistyä ylilyönteihin. Mikä on ihan luonnollista. Mutta jälkikäteen arvioiden voi itsekin todeta, että tuliko nyt otettua liikaa riskiä. Tämä on juuri se keskeinen näkökulma, mitä pyrimme parantamaan.

Uusitalon mukaan myös käsitys siitä, että ryöstöongelma johtuisi täysin yksintyöskentelystä, on harhaanjohtava.

– Esimerkiksi Helsingissä on tapahtunut tänä vuonna kolme Siwan ryöstöä, jotka kaikki valitettavasti sattuivat viime viikonloppuna. Mutta vain yhdessä näistä ryöstöistä myyjä oli yksin töissä ryöstön sattuessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.