Mainos

Turvallisena pidetty pata aiheutti kahdelle silmävammat – vammautuneilla ei laseja

Uusi vuosi on ollut odottamattoman vilkas Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikalla.

Uudenvuodenpäivään mennessä hoidettavana on ollut seitsemän potilasta, joista yksi hoidettiin jo 27.12. Kolmasosa loukkaantuneista oli lapsia. Vain kolme loukkaantuneista oli ilotulitteiden sytyttäjiä, muut olivat katselijoita.

Silmäklinikan professori Tero Kivelä kertoo, että patoja on pidetty raketteja turvallisempana, koska ne pysyvät maassa paremmin. Tänä vuonna kuitenkin kaksi vammautui padan kaaduttua ja ilotulitteiden lähdettyä vaakasuuntaan. Onnettomuudessa haavoittuivat 18-vuotias, tulitteen sytyttänyt mies sekä 16-vuotias katselijana ollut tyttö. He saivat tulitteen suoraan silmäänsä, mistä sytyttäjälle aiheutui vaikeita ruhjevammoja ja silmänsisäinen verenvuoto. Tytölle tuli lievempiä pintavammoja.

45-vuotias mies sai pintavammoja ja haavoja silmän alueelle sytyttämänsä raketin räjähdettyä kasvojen lähellä.

Kolmas haavoittunut tulitteen sytyttäjä oli itse yhdistellyt ilotulitteita. Tämä 43-vuotias mies sai vaikeita pintavammoja kasvoihinsa ja silmiinsä, kun aluksi räjähtämätön yhdistelmä räjähtikin hänen kääntyessä katsomaan sitä. Mies sai myös meluvamman.

Viattomat katselijat vammautuivat

Loput vammautuneet saivat ilotulitteen palan joko kimmokkeena tai taivaalta pudonneensa silmäänsä. 15-vuotias ohikulkijatyttö sai lieviä silmävammoja. 17-vuotias, matkan päästä tulitusta seurannut tyttö sai keskivaikean ruhjevamman ja silmänsisäisen verenvuodon. 34-vuotias nainen sai lievän silmän pintavamman.

Kukaan vammautuneista ei käyttänyt suojalaseja. Yksikään ilotulittaja ei Silmäklinikan mukaan olisi saanut vammoja, jos he olisivat käyttäneet suojalaseja. Katsojat eivät professori Kivelän mukaan suosituksista huolimatta käytä tarpeeksi paljon laseja. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.