Mainos

Turvallinen valaistus Aira Samulinin vanhuuden kotiin

Ikääntyvän ihmisen kodissa valaistuksen pitää olla riittävä niin määrältään kuin laadultaan. Airan vanhuudenkotiin teki valaistussuunnittelun valotaiteilija ja -suunnittelija Ekku Peltomäki.

– Lähtökohta on se, että valo on iloinen ja myönteinen asia. Sitä pitää olla paljon, Peltomäki sanoo.

– Kiinnitän huomiota kolmeen asiaan: ensinnäkin värintoistoon, jonka on oltava mahdollisimman hyvä. Ikäihmisellähän alkaa vaikuttaa ikänäkö, ja silloin värintoistoalueen tulee olla mahdollisimman korkea lukemiseen ja työskentelyyn. Toiseksi värilämpötilaan – itse pidän sisätiloissa tungsten- eli halogeenialueesta sisustuksen takia. Ja kolmanneksi tehoon, jota pitää tietysti olla riittävästi.

Pelkästään talon sisätiloissa on lähes sata erilaista valaisinta. Niistä on suurin osa led-valaisimia, tehokkuudeltaan 1 - 6W. Energiansäästö on huomattava, sillä valoa saadaan moninkertainen määrä vastaavantehoisiin hehkulamppuihin verrattuna. Ledien käyttöikä on myös todella pitkä, yli 50000 tuntia - vaihtoväli on siis käytännössä ainakin 10 - 20 vuotta.

Kaikki valot ovat himmennettävissä

Sähkösuunnitelma poikkesi tavallisen omakotitalon vastaavasta, kertoo Mikael Leppänen Lohjanharjun sähköasennus Oy:stä:

– Tänne tuli huomattavasti enemmän led- ja halogeenivaloja. Talon kaikki valot ovat lisäksi himmennettävissä.

Huomattavan tärkeä yksityiskohta on turvavalaistus. Varsinkin haja-asutusalueella sattuu joskus sähkökatkoja ja silloin vaikeasti liikkuva henkilö saattaa olla pulassa. Airan talossa on turvavalojärjestelmä - talon ei edes tarvitse pimetä kokonaan vaan riittää, kun yhden valoryhmän sulake palaa. Varavalaistus syttyy silloin automaattisesti. Sekin on toteutettu led-valojen avulla.

Valaisimet on valittu harkiten. Peltomäki näyttää esimerkkinä niin sanottua silmänluomivaloa, joka asennetaan makuuhuoneen seinään lattian lähelle:

– Koska tämä on matalalla, fokus osuu lattiaan. Valo ei häiritse nukkujaa.

Saavutettavuus tärkeintä

Pistorasiat nostettiin poikkeuksellisesti ylös seinälle, ikkunoiden alaosan tasalle.

– Jos asukas on pyörätuolissa tai rollaattorikunnossa, onhan se nyt aika hölmöä yrittää kömpiä lattialla. Tuskinpa hän pystyy saamaan edes pistoketta seinään, Peltomäki huomauttaa.

– Eihän tämä ole visuaalisesti yhtä hyvä ratkaisu kuin seinän alareuna - rikkoohan se tilaa - mutta vanhuudenkodissa saavutettavuus on ratkaiseva tekijä.

Ulkovalaistuksessa on käytetty räystäiden alle sijoitettuja valoja. Talo on vaalea eikä Peltomäki pidä julkisivuvalaistusta tarpeellisena.

Räystäsvalot onkin tarkoitettu talon ympäristön valaisemiseen.

– En itse pidä käpyvalaisimista tai valopylväistä, jotka ovat valoisaan aikaan vain esineitä ilman funktiota. Olen pyrkinyt suuntaamaan räystäsvalot siten, että valoa osuu mahdollisimman vähän seinään.

Lisätietoja:

Valaisimet toimitti Pejan Oy, mallisto "Iguzzini", saatavana ainoastaan asennustöiden yhteydessä erikoistilauksesta (ei myyntiä suoraan kuluttajille).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.