Turvallinen valaistus Aira Samulinin vanhuuden kotiin

Ikääntyvän ihmisen kodissa valaistuksen pitää olla riittävä niin määrältään kuin laadultaan. Airan vanhuudenkotiin teki valaistussuunnittelun valotaiteilija ja -suunnittelija Ekku Peltomäki.

– Lähtökohta on se, että valo on iloinen ja myönteinen asia. Sitä pitää olla paljon, Peltomäki sanoo.

– Kiinnitän huomiota kolmeen asiaan: ensinnäkin värintoistoon, jonka on oltava mahdollisimman hyvä. Ikäihmisellähän alkaa vaikuttaa ikänäkö, ja silloin värintoistoalueen tulee olla mahdollisimman korkea lukemiseen ja työskentelyyn. Toiseksi värilämpötilaan – itse pidän sisätiloissa tungsten- eli halogeenialueesta sisustuksen takia. Ja kolmanneksi tehoon, jota pitää tietysti olla riittävästi.

Pelkästään talon sisätiloissa on lähes sata erilaista valaisinta. Niistä on suurin osa led-valaisimia, tehokkuudeltaan 1 - 6W. Energiansäästö on huomattava, sillä valoa saadaan moninkertainen määrä vastaavantehoisiin hehkulamppuihin verrattuna. Ledien käyttöikä on myös todella pitkä, yli 50000 tuntia - vaihtoväli on siis käytännössä ainakin 10 - 20 vuotta.

Kaikki valot ovat himmennettävissä

Sähkösuunnitelma poikkesi tavallisen omakotitalon vastaavasta, kertoo Mikael Leppänen Lohjanharjun sähköasennus Oy:stä:

– Tänne tuli huomattavasti enemmän led- ja halogeenivaloja. Talon kaikki valot ovat lisäksi himmennettävissä.

Huomattavan tärkeä yksityiskohta on turvavalaistus. Varsinkin haja-asutusalueella sattuu joskus sähkökatkoja ja silloin vaikeasti liikkuva henkilö saattaa olla pulassa. Airan talossa on turvavalojärjestelmä - talon ei edes tarvitse pimetä kokonaan vaan riittää, kun yhden valoryhmän sulake palaa. Varavalaistus syttyy silloin automaattisesti. Sekin on toteutettu led-valojen avulla.

Valaisimet on valittu harkiten. Peltomäki näyttää esimerkkinä niin sanottua silmänluomivaloa, joka asennetaan makuuhuoneen seinään lattian lähelle:

– Koska tämä on matalalla, fokus osuu lattiaan. Valo ei häiritse nukkujaa.

Saavutettavuus tärkeintä

Pistorasiat nostettiin poikkeuksellisesti ylös seinälle, ikkunoiden alaosan tasalle.

– Jos asukas on pyörätuolissa tai rollaattorikunnossa, onhan se nyt aika hölmöä yrittää kömpiä lattialla. Tuskinpa hän pystyy saamaan edes pistoketta seinään, Peltomäki huomauttaa.

– Eihän tämä ole visuaalisesti yhtä hyvä ratkaisu kuin seinän alareuna - rikkoohan se tilaa - mutta vanhuudenkodissa saavutettavuus on ratkaiseva tekijä.

Ulkovalaistuksessa on käytetty räystäiden alle sijoitettuja valoja. Talo on vaalea eikä Peltomäki pidä julkisivuvalaistusta tarpeellisena.

Räystäsvalot onkin tarkoitettu talon ympäristön valaisemiseen.

– En itse pidä käpyvalaisimista tai valopylväistä, jotka ovat valoisaan aikaan vain esineitä ilman funktiota. Olen pyrkinyt suuntaamaan räystäsvalot siten, että valoa osuu mahdollisimman vähän seinään.

Lisätietoja:

Valaisimet toimitti Pejan Oy, mallisto "Iguzzini", saatavana ainoastaan asennustöiden yhteydessä erikoistilauksesta (ei myyntiä suoraan kuluttajille).

Lue myös:

    Uusimmat