Rallin MM-sarjassa käytössä olevien WRC-autojen tärkein turvavaruste on turvakehikko. Auton sisään sijoitettu turvakehikko on kehitetty suojaamaan kuljettajia törmäyksen sattuessa siten, että ajokin hytti pysyisi mahdollisimman hyvin kasassa. Turvakehikkoa ja turvakaaria on käytetty yleisesti ralliautoissa 1970-luvun alusta lähtien.
Nykyisin käytössä olevat turvakehikot valmistetaan kromimolyteeniputkesta. Turvakehikon putket ovat halkaisijaltaan noin 60 millimetrin paksuisia.
- Turvakehikot ovat kehittyneet melko paljon viime vuosina. Turvakehikon kohdalla on ajateltu törmäyksestä tulevan energian keräämistä ja turvakehikkokin painuu nykyään hieman kasaan. On vaarallista, jos turvakehikko ei anna yhtään periksi ja ei sido energiaa, Citroenin testikuljettaja Juuso Pykälistö kertoo.
Autonvalmistajien edustajat suunnittelevat turvakehikon omaan autoonsa sopivaksi. Kansainvälinen autoliitto FIA tarkastaa eri automerkkien turvakehikot.
- Suunnitteluun on panostettu viime vuosina paljon. Juuri siihen, että mitä voimia mistäkin suunnasta tulee. Materiaalit ovat myös parantuneet, Pykälistö sanoo.
Ralliauton korin turvallisuutta pyritään rakennusvaiheessa parantamaan niin sanotuilla vahvistushitsauksilla. Koripeltien kaikki liitoskohdat vahvistetaan hitsaamalla. Lisäksi autojen runkopalkkeja vahvistetaan esimerkiksi hiilikuidulla.
Ralliautojen kaikki ikkunalasit ovat myös erikoisvalmisteisia.
- Ikkunalasit menevät kyllä rikki, mutta niiden sisällä olevat kalvot mahdollistavat sen, että lasi pysyy onnettomuustilanteessa paremmin muodossaan, Pykälistö kertoo.
Kuljettajien kannalta tärkeitä turvavarusteita ovat myös kilpailukäyttöön suunnitellut turvavyöt ja penkit. Viimeisin turvavaruste MM-sarjassa on myös formula ykkösistä tuttu HANS-niskatuki, joka otettiin käyttöön kuluvan kauden alussa.
Oviaukot autojen heikko kohta
Suomalaisen autourheilun kattojärjestön AKK:n teknisten asioiden asiantuntijan Jari Saarion mukaan autojen oviaukkojen kohdalla turvakehikon antama suoja on heikoin.
- Oven kohdalla on turvakehikosta niin sanottu oviputki ja kehikon yläputki. Oven kohdalla on tietysti oviaukko, josta kuljetaan. Siihen jää väli, jossa suoja on pieni, Saario kuvailee.
- Säännöissä on selvät määräykset turvakehikon putkien vahvuuksista, määrästä ja materiaaleista sekä siitä, mitä niiden pitää kestää, Saario jatkaa.
(MTV3-STT)