Mainos

Turvakameroiden myynti kovassa kasvussa

Turvakameroiden myynti kasvaa Suomessa koko ajan. Kameravalvonta on viime aikoina levinnyt laajasti myös pieniin elintarvikemyymälöihin ja yksityisiin taloyhtiöihin.

-Karkeasti arvioiden turvakameroiden myynti on lisääntynyt viime vuosina noin 30 prosenttia vuodessa, myyntipäällikkö Rainer Helvamo kertoo valvontajärjestelmiä toimittavasta Aldata Solution Oy:stä. Helvamon mukaan syy kasvuun on selvä.

-Kamerat ovat kiistatta näyttäneet voimansa sekä rikoksien ennaltaehkäisijöinä että niiden ratkaisijoina, Helvamo toteaa. Helvamo muistuttaa tapauksesta, jossa kiinteistövalvontakamera kuvasi kolmea miestä pahoinpitelemässä neljättä. Kun nauha näytettiin television rikosohjelmassa, roistot saatiin kiinni nopeasti. Myös poliisimurhaaja Steen Christensenin pakomatka tallentui kattavasti kameroiden avulla.

Katvealueet katoavat

Kameratekniikka on edennyt niin pitkälle, että kameroiden kiertäminen alkaa olla hankalaa ammattirikollisellekin. Nykyaikainen kamera on huomaamaton, osittain kattoon upotettu musta pallo, jonka sisällä on ilman rajoittavia kaapeleita pyörivä laite. Valvontahuoneesta kameran silmää voi käännellä vapaasti kenenkään huomaamatta, eikä katvealueita enää ole.

Pikkukaupat valvovat yhdessä

Ammattivarkaat ovat viime aikoina ottaneet kohteekseen pieniä elintarvikemyymälöitä, joissa harvoin on ollut valvontakameroita.

-Pienillä kaupoilla ei ole ollut aiemmin varaa asentaa valvontakameroita. Nyt tilanne on muuttunut, koska pienet liikkeet voivat uuden tekniikan ansiosta hoitaa valvonnan yhdessä, Rainer Helvamo kertoo.

Rovaniemeläisellä elintarvikemyymälällä saattaa olla kamera, jonka kuvaa valvotaan esimerkiksi Helsingissä. Samassa valvomossa seurataan myös muista Suomen myymälöistä tulevia kuvia. Kameroista on tullut niin älykkäitä, että ne kuvaavat esimerkiksi yöaikaan vain tarvittaessa.

Taloyhtiöissä paljon kameroita

Eniten turvakameroita myydään yrityksille ja yhteisöille, mutta yksityiset taloyhtiöt ovat kasvattaneet osuuttaan kamerakaupoissa.

-Taloyhtiöt haluavat suojautua murtomiehiä, autovarkaita ja graffitimaalareita vastaan. Yhteen taloyhtiöön riittää yleensä yksi tai kaksi liiketunnistimella varustettua kameraa. Hinnaksi tulee noin 30 000 markkaa tai vähemmän, Helvamo arvioi.

Myös huoltoasemat ovat innokkaita turvakameroiden käyttäjiä. Tehokkaat silmät pystyvät seuraamaan bensiinirosvon matkaa jopa satojen metrien päähän.

Kaikkia kuvataan koko ajan

Valvonnan lisääntyminen karmii monen kunnon kansalaisen selkäpiitä. Esimerkiksi Helsingin keskustassa liikkuvaa tiinatavallista kuvataan käytännöllisesti katsoen koko ajan.

-Nykykamerat ovat niin pitkälle kehittyneitä, että ne saavat kristallinkirkasta kuvaa ihmisen kasvoista jopa satojen metrien päästä, Rainer Helvamo kertoo.

Helvamo vakuuttaa, ettei tavaratalojen pukukopeissa tai yleisten tilojen vessakopeissa ole kameroita.

-Sen sijaan pukukoppien liepeillä kuvataan sitä, mitä vaatteita sovituskoppiin viedään ja mitä sieltä tuodaan pois, Helvamo paljastaa. Helvamo lohduttaa kuvaamisesta ahdistuneita suomalaisia sillä, että kuvaaminen on yhteinen etu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.